zondag 29 augustus 2010

Rabat. ( 2 uur vroeger dan NL/BE).


Rabat is een hele omschakeling voor ons. Een totaal ander land, een heel ander cultuur met supervriendelijke mensen. 's Morgens zeg je 'smagra' ( fonetisch) en je ziet een brede smile op hun gezicht:-).
Gisteravond hebben we aan boord gezeten bij Emily en Walter uit Oostenrijk. Zij gaan een reis maken via de Carieb voor enkele jaren met hun jacht Calamares. We werden uitgenodigd mee te eten van hun vers gevangen tonijn, die heerlijk klaargemaakt is in kokosmelk met vruchten. Wat rijst erbij en we hebben heerlijk zitten smullen! (Klik maar eens op meer lezen hier onder;-).

Tijdens het gesprek kwam naar voren dat ze eerst vanuit de Canarische Eilanden naar Oostenrijk wilden vliegen om de kinderen te bezoeken. Nu kregen zij de tip vanuit Marokko te vliegen omdat de havens hier een stuk goedkoper zijn en het vliegen ook. Het scheelde hun €1000,- !!!!!!! Daar komt ook nog eens bij dat de de ARC-boten ( georganiseerde oversteek naar de Carieb) her en der in de havens van de Canarisch Eilanden liggen, dus er zal weinig plaats zijn en duurdere ligplaatsen. Daar komt ook nog eens bij dat hier een boot ligt van het Koninklijk huis, dus de haven is erg goed bewaakt, dus we kunnen ons huis (Vrijheid) met gerust hart hier achterlaten.

Voor ons allemaal aanleiding om onze plannen aan te passen.......... We hebben vandaag geboekt en gaan vanuit Casablanca op 3 september naar BE ( Charleroi) en 23 september weer naar huis ( ons bootje).

Vanmorgen hebben we de oude Medina bezocht die op loopafstand van de haven ligt. We keken onze ogen uit. Er was vandaag markt dus de stegen ( slechts 2 meter breed) zaten propvol met mensen die waar te koop aanboden. In het begin voelden we ons wat wereldvreemd omdat ze ons vreemd aankeken. Tja, je ziet hier verder dan ook geen toerist. We werden steeds begroet met 'bonjour' en na een uurtje voelden we ons erg op ons gemak tussen de Marokkanen. Je ziet hier ook erg veel armoede en bedelaars die deze naam mogen dragen.Het contrast tussen arm en rijk is groot. In dit gedeelte van Rabat is zeer weinig westers te zien en we zijn dan ook terughoudend geweest met het maken van foto's. Dat komt nog wel;-)
We hebben heerlijke gedroogd abrikozen, mierenzoete koekjes  en heerlijke broodjes gekocht. Een supermarkt heb je hier niet nodig, want alles is vers en ziet er zeer smakelijk uit.

Momenteel is het Ramadan, dus de mensen eten en drinken niet van zonsopgang tot zonsondergang. Wij doen dat dus ook niet op straat. Gewoon uit respect van hun geloof. In de haven was het gisteren ook opvallende rustig maar na zonsondergang werd het dus echt druk hier aan de boulevard. We hebben echt zitten genieten om te zien hoe deze mensen genieten. De koning van Marokko streeft er naar arbeid te te verschaffen. Ook dat zien we. Overal zie je wel een bewaker onder een parasol zitten, tuinmannen aan het werk en dat allemaal in de slopende hitte. Er heerst hier al een tijd een hittegolf en iets zuidelijker is het zelfs 46 graden!