woensdag 22 december 2010

Albycootje krijgt hulp. en nog meer klussen klaar:-)


Albycootje krijgt hulp. Onze windvaanstuurinrichting Windpilot (Albycootje) werkt super bij veel wind. Hoe harder het waait hoe beter hij de boot stuurt. Het grote voordeel is dat de stuurautomaat dan geen stroom verbruikt. De electrische stuurautomaat verbruikt nogal wat stroom bij deining. Hij verbruikt hij 1 dag zeilen ongeveer 48 Ah. Bij weinig wind werkt Albycootje niet en hebben we een constructie gemaakt zodat de electrische stuurautomaat Albycootje aanstuurt. Aangezien nu de windstuurvaan aangestuurd wordt en niet direct de helmstok, verbruikt de stuurautomaat zeker de helft minder energie. Nu zal je wel denken wat betekent dit nu weer?
Een klein rekensommetje: We hebben 3 services-accu's met een gezamenlijke capaciteit van 330 Ah. De accu's mogen nooit verder dan de helft ontladen worden, dus we kunnen maar afgerond 150 Ah verbruiken.
Per dag verbruiken we ongeveer 75 Ah met ankeren en ongeveer 120 Ah tijdens het zeilen. Deze capaciteit moet bijgeladen worden door de zonnepanelen en de windgenerator. Of als beide het af laten weten door de motor bij te laten draaien ( stroom wordt verwekt door de dynamo).
Inmiddels hebben we alle verlichting vervangen door LED-verlichting ( inclusief navigatieverlichting) en wordt het stroomverbruik omlaag gebracht. Door de aanpassing van Albycootje hopen we ons energieverbuik nog verder omlaag te brengen. De clou is het verbruik omlaag te brengen en de opbrengt te verhogen.
In ieder geval hopen we met de zonnepanelen ( 8 zonuren per dag) en windgenerator ( wekt bij wind 24 uur per dag energie) 100Ah ( of meer) per dag bij te kunnen laden. Als dat zo is zijn wij happy!

In ieder geval zijn we er klaar voor om verder te kunnen gaan. Vandaag hebben we een drinkwaterfilter geplaatst met een grove filter voor de drinkwaterpomp. Alle leidingen netjes geordend en alles werkt pico bello. Het water heeft nu een heerlijke smaak en we kunnen nu gewoon water uit de tanks drinken.
Vandaag kwamen ze de bimini plaatsen en we zijn ERG tevreden. Hij past precies en staat netjes op Vrijheid. Dit is onze UV bescherming :-)