donderdag 25 augustus 2011

Een ochtend op een tugboat.


Vanmorgen was het weer vroeg dag omdat een ochtend gepland stond om mee te mogen varen op een tugboat, een zee sleep/duwboot. Sidro, een jongen die hier aan de steiger ligt is kapitein op zo'n gevaarte. Hij heeft plannen om in november met zijn zeilbootje naar Braziliƫ te gaan om daar zijn geluk te zoeken.
Het was een hele ervaring mee te mogen op deze tugboat Lanzerote. Met 2 motoren van elk 2000 pk is geen zeeschip te groot om deze veilig de haven van Las Palmas in of uit te manoeuvreren. Elke tugboat heeft 3 bemanningsleden inclusief de kapitein. Enkele jaren gelden waren dat er 7 vanwege veiligheid, nu hebben bezuinigingsmaatregelen prioriteit....
Nog nooit heb ik (Erik) zo kort op een zeetanker gezeten. Normaal proberen we die op flinke afstand te houden, man wat een kolos! 1 tanker hebben we binnen getrokken en 1 tanker vanaf de kade veilig het sop laten kiezen. De laatste heeft ooit een parkeerfoutje gemaakt, kijk maar eens naar de bulb van het schip.
Voor op de tugbat zit een enorme lier met dikke lijn. Mocht er ooit een fout gemaakt worden zit er een rode knop die meteen alles losgooit om zo verdere ongelukken te voorkomen. De bemanning werkt 24 uur op en hebben daarna 2 dagen vrij. Op de volgende pagina zijn meerdere foto's geplaatst:-)

Vanmiddag werden we gebeld door Detlef en morgenvroeg worden we in Puerto de Taliarte verwacht. Morgen vertrekken we heel vroeg en zodra we aan wal zijn gaan we flink aan de slag! Eigenlijk was het vandaag een beetje een gekkenhuis. Spullen kopen en bestellen.....Gelukkig moesten we vanmiddag even rust nemen omdat Ernie en Erik ons op gezellig bezoekje kwamen trakteren;-).