donderdag 22 september 2011

Het kan ook anders lopen.


Bij aankomst in Arguineguin zagen we een Noors schip op anker liggen met een volledig verwoeste genua (voorzeil). In een acceleratiezone is de bemanning verrast door flinke wind en is de genua gescheurd. Verderop ligt een stalen Belgische zeilboot die in juli aangevaren is door een zeetanker bij de kust van Portugal. De opvarenden zijn opgepikt door deze tanker. Het schip is afgedreven richting de Canarische Eilanden en is geborgen. Je moet er niet aan denken dat dit kan gebeuren, maar ook dat het driftend schip een groot gevaar was voor anderen. Zo zie je maar dat wachtlopen enorm belangrijk is en blijft. De schade aan dit schip is enorm. Mast weg, linksachter een enorme deuk en alles is ontzet. Nog maar niet te spreken van alle verder deuken rondom. Gelukkig een schip van staal, maar voor de bemanning: Einde reis! Foto's hiervan zullen volgen zodra we internet hebben.
En hier? Ach we hebben enkel wat last van kakkerlakken! Het zijn vieze en snelle beestjes om te zien, maar het is onontkoombaar dat je ze aan boord krijgt. We hebben voldoende voorzorgsmaatregelen getroffen, maar die klotebeetjes kunnen vliegen en daar is niks tegen te doen. Aan boord zien we ze zo nu en dan rondlopen. Vangen en verzuipen in zee. Ze zijn of enkele millimeters of op zijn grootst 1 centimeter. Enkele dagen geleden zaten we in de kuip en hoorden iets op de buiskap vallen en zagen een kakkerlak van ruim 4 centimeter op de been vallen van Erik. Deze kreeg gratis zwemles;-). We hebben enkele valletjes geplaatst, een spuitbus gif gekocht en hopen ze hiermee een beetje te kunnen bestrijden. Uitroeien is een utopie Waarschijnlijk moeten wij met hen leren leven en andersom, al zullen we ze het niet makkelijk maken.
Ons buitenboord motortje vertoonde nog al eens nukken. Hij sloeg steeds af als het niet uitkwam en moesten we roeien. Tijd om eens goed onderhanden te nemen. Na een nieuwe bougie geplaatst te hebben, de vlotterkamer ontdaan van muk en opnieuw afgesteld, loopt hij weer als een zonnetje.
Morgen willen we richting Mogan gaan. Of we daar de haven ingaan weten we nog niet want het ankeren bevalt ons prima.
----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com