zondag 4 december 2011

Bootarrest.

We konden vandaag niet van de boot af. In de pilot staat dat op deze ankerplek valwinden staan, nou dat hebben we mogen ervaren. Vanacht trok de wind aan met flinke windstoten. De boot helde flink en we zagen vanuit ons bed het bijbootje, dat we elke avond aan de zijkant optrekken, soms hoger kwam dan de reling. Vanmorgen hebben we die losgemaakt en weer achter Vrijheid vastgemaakt. Bart van de Dikke Druyff gaf via de marifoon door windstoten te hebben gemeten van 36 knopen ( 8 Bft). Tijd om het ankergewicht eens te testen en maar goed ook. Later op de dag kregen we namelijk windstoten van 54 knopen ( 10 Bft)! Door het ankergewicht erbij ligt Vrijheid als een huis en ligt ze ook stabieler. Van de 15 boten die hier liggen zijn 3 boten gaan krabben en jawel, het zijn vaak de Fransozen die niet kunnen ankeren.

Ons bijbootje had andere plannen. In plaats van een dubbele flikflak maakte deze een halve schroef en lag op zijn kop met het bb-motortje onder water. Na het bijbootje weer omgedraaid te hebben konden we het bb-motortje van het bootje afhalen. Vlug demonteren, afspoelen met zoet water, laten drogen en inspuiten met teflonspray en starten. Gelukkig loopt dat ding weer en hopen we de schade zo beperkt te hebben.
Stroom hebben we door de harde wind ook genoeg, de windgenerator maakt overuren en slaat bij harde windstoten, uit veiligheid, op de rem. Alsof het niet genoeg was hebben we 2 reddingsacties uit moeten voeren. Een peddel en een slipper van Ella waaide van de boot af. Man, wat een dag!

Vandaag kregen B&B van de Dikke Druyff via de marifoon een gedicht te horen van Sint en Piet en nadien vice versa. B&B startte de motor van DD en wilden in de buurt van Vrijheid komen om pepernoten te strooien. Het waaide zo hard dat enkele pepernoten uit het schaaltje een andere vrijheid zochten. Zonde, dus Erik in het bijbootje met daaraan een lange lijn en zo kon hij bij de DD komen om de heerlijke pepernoten in ontvangst te nemen. Je moet er iets voor over hebben;-).

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com