zondag 20 mei 2012

Guadeloupe ( Deshaies)


Gisteren hadden we een echte k*trit. De zee werd niet rustiger en daarom hebben we de situatie gelaten voor wat het is. Motorzeilen dus met enkel een gereefd grootzeil. We konden zo wel meer onze koers vasthouden en hoefden niet op te kruisen ( zigzaggend tegen de windrichting zeilen). Het gevolg was wel dat we bakken met zeewater over de boot kregen. Vrijheid leek wel een steigerend paard en wij mochten mee rijden. Steeds als ze over een golf ging, liet ze zich vallen op een andere golf. Wat een gebonk, een gestamp.
Diesel bijvullen ging niet gemakkelijk. We hadden Vrijheid op een rustig moment zo aan de wind liggen dat ze het meest rustig lag om zo diesel te over te hevelen vanuit een jerrycan. Juist net op dat moment sloeg een golf over de boeg en liep het zeewater richting de vulopening. Ella handelde vlug door met een doek de vulopening vlug te stoppen zodat er minimaal water in de tank kon lopen. Ons Soleeke bleef lekker lopen dus de handeling heeft schade aan de motor voorkomen. Dat zou zeer slecht uitkomen! Deze rit hebben we moeten worstelen, maar we kwamen boven;-)
In ieder geval liggen we weer in de fantastisch baai van Deshaies. Prachtig blauw en schoon water met overal weer zeeschilpadden om ons heen, echt fantastisch! We zijn blij dat we Sint maarten verlaten hebben.
Van Guadeloupe uit ligt de koers veel gunstiger om naar het Zuiden te gaan. Hopelijk was deze rit een goede investering.
De hi-aspectfok hebben we weer geruild met de genua. Een naad van de hi-aspect is gescheurd, dus dit kan weer gerepareerd worden.