donderdag 22 juli 2010

Een dagje Porto.


Zoals gezegd zijn we vandaag met de metro en gewapend met een capitool reisgids naar Porto gegaan. Voor € 5 koop je een dagkaart en mag je gebruik maken van de metro, bus, tram en lift in Porto. Na 3 kwartier reizen kwamen we aan in het centrum van Porto. Een prachtige stad waar we 8 uren rondgelopen hebben.
Porto heeft veel indruk op ons gemaakt. Zowel het winkelcentrum als de woonwijken vonden we echt Portugees. Smalle straten, zwervers, veel blauwe tegelwerk tegen de gevels, een overdekte markt en zeer vriendelijke mensen. Met onze Spaanse woorden kom je nergens, want het Portugees lijkt er nog niet op. Als je Portugezen hoort praten, lijkt het soms Russisch maar wel met een muzikale toon. Gelukkig spreekt elke Portugees wel Engels.
Vandaag was een echte culturele dag. We hebben veel bezienswaardigheden gezien zoals beeldende kunstwerken, kathedralen, schitterende uitzichten op woonwijken en niet te vergeten Vila Nova de Gaia, waar de Port vandaan komt. We hebben daar aan een lekkere port van Sandeman genipt, heerlijk!

 Porto is toeristisch ingesteld en dat zie je en merk je. Overal lopen van dezelfde koekwousen rond als wij met een camera. 1 camera? Nee, we hadden onze kleine en grote Canon bij met als resultaat weer een mooie serie foto’s die te zien zijn onder de knop Fotomap. De trams, bussen ( soms half open, rondvaartboten zitten tjokvol met toeristen
De meeste indruk op ons maakte het monument midden op het plein van Rotunda de Boavista. Een immens groot monument ( op 1 foto staat Ella onder aan de voet van het beeld) met bovenop een leeuw die een adelaar vermorzelt. Wat lager zie je bronzen beelden van soldaten uit de Napoleontische oorlog. Ook een beeldengroep waarop een angstig kind te zien was die zijn moeder vasthield maakte indruk. Je kon zien dat een schip vergaat en de man ( waarschijnlijk haar man) verdrinkt……..
Na een dag ronddwalen in het warme (28 graden) en prachtige Porto gingen we weer huiswaarts. Vrijheid moet het koud hebben gehad, het was daar maar 19 graden en het waaide een 7 bft met uitschieters van 8 bft. Wat een contrasten.