zondag 16 januari 2011

Los van Las Palmas.


Vrijdag was het zover. Iets na 1 uur in de middag gooiden we de trossen los van Vrijheid. Hierbij werden we uitgezwaaid en getoeterd door Emmy en Walther. Het was een heerlijk gevoel weer verder te gaan.
Rene en Paulien vertrekken later omdat het allemaal een beetje tegenzit met een pakketje dat vanuit Nederland verstuurd is. Maar die gaan we binnekort weer zien;-)
De weersberichten waren goed, maar de praktijk leerde anders. Er stond geen zuchtje wind toen we vertrokken. Ons Soleeke mocht weer het werk doen. Na 2 uurtjes maakte de reel van de hengel eindelijk het geluid van een vis aan de hengel;-) BEET!! Je kon voelen dat er een flinke vis aan de haak zat en vaak trok deze door de slip heen. Na een klein gevecht werd een bonito aan boord getrokken van 80 cm. Een heel beest met veel vlees, dus we hebben weer daaaaaagen te eten;-)

Net voor Mas Palomas werd het donker. We wisten dat daar kwekerijen lagen, maar alleen stonden die niet op de kaart. Door goed op te letten konden we er door heen laveren. Op dat moment trok de wind ook aan en konden we de genua uitrollen. De verdere rit konden we met een snelheid van gemiddeld 5 knopen zeilen. De windgenerator werd aangezet en die werkt perfect! Met alle apparatuur aan, inclusief de laptop, verbruikten we in 20 uur tijd ongeveer 23A. Dat zijn geen slechte cijfers:-). Zeker omdat we veel voor de wind zeilden met een windkracht 4 en we zuiniger om kunnen gaan met onze energie.
Voor Tenerife kwamen we in een zogenaamde 'acceleratiezone'. De wind trekt dan aan en de golven bouwen ook op. Deze kregen we met momenten tegen de zijkant waardoor de boot weer goed onder het zout zit. De nacht verliep ook prima. We hebben een nachtwacht ingesteld dat Erik van 12 uur tot 5 uur wakker blijft. Ella heeft meer slaap nodig. Deze regeling bevalt ons beide beter dan 3 uur op 3 uur af. Erik slaapt nog enkele uurtje van te voren en van 5 tot 9. Daarna ontbijten we samen en overdag kunnen we alsnog een uurtje slapen.
's Mogens kwamen we langs Tenerife en konden we de Teide goed zien net als La Gomera. De bedoeling was dat we zouden gaan ankeren aan de Zuid-Oostkust van La Gomera. Mooi niet dus, want de kust was erg onrustig door de golven/swell. Hierdoor zouden we helemaal niet kunnen slapen. Na wat baaien bekeken te hebben, besloten we naar de haven te varen. Net voor donker kwamen we de haven binnen. Een mooie kleinere haven met een prachtig uitzicht over het landschap. Eindelijk Los van Las Palmas, eindelijk rust.