donderdag 24 februari 2011

Weer in Las Palmas.

Na een 'heerlijke' onstuimige rit van ruim 122 Nm liggen we weer in de haven van Las Palmas. Bij binnenkomst werden we hartelijk begroet door het personeel. Waarschijnlijk hebben we de vorige keer toch een goede indruk achter gelaten:-)
]
Het was dus weer eens een 'heerlijke rit' met een cross van 4 acceleratiezones. De eerste zone konden we oversteken met enkel de genua en liepen we 6,5 knopen tussen de bruisende golven. De 2e hadden we wind op de kop en moest Soleeke (onze motor) hard werken om op te kunnen boxen tegen dezelfde golven. Nu met een snelheid van slecht 2 knopen! Op dat moment kruip je echt en wilden we overwegen om naar het zuiden van Tenerife te gaan om daar de boot te laten liggen voor ons verblijf in Nederland. Nee, zei Ella....... we varen door. Weinig vrouwen zijn zo stoer en durven de golven te trotseren. 's Nachts passeerden we de 3e zone. Deze had veel weg van een kermisattractie met als gevolg: spierpijn en blauwe plekken. Enkel onder Gran Canaria hadden we een rustig zeetje met milde golven. Toen we vanuit het zuiden weer naar het noorden wilden kwamen we in zone 4......Weer moest soleeke vechten om stap voor stap vooruit te komen. Nee, zo leuk zijn acceleratiezones niet echt. Doordat de wind in een tunnel tussen de eilanden blaast trekt deze binnen een mum van tijd 10 tot 15 knopen extra aan. Dus met een 3 a 4 bft krijg je een 6 bft kado. Gratis en voor niks. Welke kermis heeft zo'n attractie te bieden?

Het filmpje laat de korte rollende golfjes zien in een acceleratiezone en ook waartoe deze golven ( die je trouwens bijna niet ziet aankomen) in staat zijn. Het is niet altijd even makkelijk om je zo met eigen woning te verplaatsen, maar we hebben het ervoor over om zo mooie plekjes te bezoeken.