maandag 24 oktober 2011

4e dag.


We lazen trouwens dat er nogal wat typefoutjes in onze vorige berichtje stonden. Tja, vermoeidheid was hier aan debet. We zijn enorm blij dat we de oorzaak van het gemis van de voorstuwing gevonden hebben en dit op hebben kunnen lossen. Gelukkig kunnen we onbezorgd verder, al kan het natuurlijk ook zonder motor;-)
Zaterdag en zondag waren trouwens heerlijke zeildagen. Er stond zwakke tot matige wind en de zee was kalm. De oceaangolven zijn nu veel geleidelijker en komen van 1 richting;-). Mooier kan je het bijna niet wensen. We lopen door het gebeuren met het visnet wel 10 uren achter, maar wat geeft 't? We hebben alle tijd. Momenteel hebben we de wind schuin van achter en zeilen enkel met uitgeboomde genua. Geen geklap van zeilen en de boot gaat rustig door het water. Zo kunnen we 's nachts van de mooie sterrenhemel genieten;-)
Het verbaasd ons dat het hier zo druk is met vrachtschepen. Soms varen er 7 stuks tegelijk in de buurt. Komen ze dichter dan 2 Nm in onze buurt of kunnen ze binnen 30 minuten zij ons zijn, dan gaat het AIS-alarm af. Achteraf zijn we blij dat we een AIS-ontvanger hebben aangeschaft. Het geeft ons meer rust. Normaal lopen we wachten van 3 a 4 uur, maar als we ver van de kust zijn ( dus geen vissersboten) en uit de scheepvaartroute zijn, dan proberen we wat te slapen. Zo nu en dan kijken we toch alles even na, want echt vast slapen doe je niet.
Zo hebben we al 2 nachten lichtflitsen in het water gezien. Soms aan de oppervlakte, maar ook veel dieper. Zaterdagnacht hebben we gezien dat kwallen deze lichtverschijnselen veroorzaken. Soms kleintjes, maar ook grotere van 1 meter doorsnede. Ook tijdens het losmaken van het visnet was het erg mooi te zien hoe helder en blauw het water is. Door de diepte zie je natuurlijk geen bodem, maar het lijkt net een natuurfilm. Verder zien we zo nu en dan erg mooie zeemeeuwen. Sommige grotere met een gele band om de nek en ook kleinere die enorm wendbaar zijn. En voor de rest? Zien we alleen maar water en elkaar;-).
Gisteren hebben we onze kids en vrienden ingeseind over het visnet gebeuren. Ze zullen ongetwijfeld erg geschrokken zijn. Sorry kids, we houden van jullie;-). Maak jullie niet druk want het gaat perfect hier.
Wat we ook nog even willen vermelden is dat we contact hebben gezocht met Sailmail ( e-mailverkeer met SSB) en hebben gevraagd om meer e-mailtijd. Normaal is dat 90 minuten per week. Voor E-mailen en het weer opvragen. We kregen erg vlug een respons dat dit geen enkel probleem was en zodra we over onze limiet zouden komen, dan passen ze dat aan. Werkelijk een goede service!
----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com