woensdag 26 oktober 2011

6e dag.


Dinsdag hebben we voor het eerst sinds het vertrek vanaf La Gomera tot 2 keer toe dolfijnen gezien. Het waren nu ongeveer 30 gevlekte dolfijnen die we nog niet gezien hebben. Inmiddels hebben we al 5 verschillendedolfijnsoorten gespot. Blijkbaar vonden ze Vrijheid wel aantrekkelijk en werden we beloond met een dolfijnenshow en sprongen ze meerdere malen helemaal uit het water. We voelden ons koning te rijk om zo op de eerst rang dit te mogen bewonderen;-).
Ook een 'kudde' vliegende vissen kwamen overdag even kijken of we er goed bij zaten. 's Nachts blijft het steeds mooi om onder een mega-sterrenhemel in de kuip te zitten. Schijn je met een lamp in het water zie je plankton uit het water springen.... zouden we nog walvissen tegen komen? Afgelopen nacht hoorde Erik vreemde piepgeluiden en iets later zag hij buiten meerdere dolfijnen in het sterrenlicht uit het water springen. Dus.... Ella roepen en samen genieten van deze mooie dieren.
Nog meer vis? Vandaag stond de hengel goed krom en liep de lijn van de reel. BEET! Na een gevecht van een minuut brak 1 van de haken (3mm) in zijn bek. Soms is het moeilijk om je meerdere te erkennen;-)
Rlke nacht trekt de wind iets meer aan. Hoe harder het waait hoe beter Albycootje werkt, zelfs nu met de wind van achteren en later op de dag schuin van achteren. Door het inkorten van de pendulum en betere afstelling werkt Albycootje perfect! Ondanks het geschommel en geschud door de steilere golven gaat het steeds beter aan boord en merken we dat we eraan gewend zijn...... zoals eerder gezegd, we genieten! Zou dat ook kunnen komen dat het warmer wordt en de jassen 's nachts niet meer aan hoeven?
Vanaf La Gomera hebben we tot mu toe de motor 8 uren laten lopen, bijna 4 uren om wind te krijgen,1,5 uur bij windstilte en 2,5 uur om de accu's te voorzien van stroom. We merken dat en de laptop en ijskast stroomvreters zijn. Totaal verbruik met apparatuur ongeveer 120 Ah per dag. De windgenerator geeft nu niet bar veel omdat we wind in de rug hebben, maar de 3 zonnepanelen laten wel uitschieters zien 7 a 8A. Niet slecht, maar 's nachts is er geen zon;-). Om dit (luxe) probleempje te ondervangen zetten we voortaan s' nachts de koelkast uit ( scheelt 30Ah per dag) en overdag zetten we de laptop op stand-by. We starten die enkele keren per dag op om scheepvaart op grotere afstand te zien( scheelt ook ongeveer 30Ah per dag). Nu denken we een goede energiebalans te krijgen.
----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com