donderdag 3 november 2011

Weg bij Jufureh.


Gistermiddag zijn we de dinghy aan wal gegaan en werden we meteen belaagd! Nee, niet door wilde dieren, niet door insecten, maar door de dorpbewoners. Er werd ons meteen verteld dat de gemeenschap besloten heeft dat toeristen geld moeten betalen voor een bezoek in het dorp Albreda. Na een paar keer gezegd te hebben dat dit een vrij land is en wij ons vrij willen voelen, haakten er al een paar af. Hierna probeerden anderen ons nog souvenirs te verkopen en ons naar eethuisjes te lopen. Ook hen hebben we duidelijk gemaakt dat we eerst even wat rond wilden lopen om de natuur te bezichtigen. Met als gevolg.......... er loopt weer een gids met je mee.
We hadden meerdere lege plastic flessen bij voor de kids die daar wel blij mee waren en we gaven ze ook wat snoep. Niet veel later komen ze net als de ouderen om geld vragen.
Albreda en Jufureh zijn eigenlijk door toeristen verpest. De mensen hier krijgen altijd wel iets en vaak ook grotere bedragen. We hebben in een schrift gezien dat er schenkingen gegeven worden tussen de 1000 en 2000 dalasi ( €25-€50). Dit zijn exorbitante bedragen voor de locals hier. Logisch dat ze elke blanke aanklampen om zo van hun extra te kunnen voorzien.
Na nog geen half uur zo rondgelopen te hebben, gaf Ella aan terug naar de boot te willen omdat ze er genoeg van had. De mensen hebben we duidelijk gemaakt dat we teleurgesteld zijn in hun gedrag en niet meer aan wal komen. Wat ons betreft, overslaan!
Het getijde tabel gaf aan dat we vandaag bij laag water ( 11:30 uur UTC) konden vertrekken en zo konden profiteren van het opkomend water... Helaas pindakaas, want we hebben 2 uren stroom tegen gehad. Onze bestemming was de Mandori Creeck aan te leggen, maar zo zouden we met donker aankomen. Daarom hebben we gekozen de Tabirere Creek te bezoeken. Hier liggen we echt prachtig tussen de flamingo's en pelikanen. Nog maar niet te spreken van heel veel onbekende vogelsoorten. Dit zijn voor ons de mooie momenten en genieten we van de natuur.
Het (op de motor) varen vinden we eigenlijk nog maar saai. Het begin van de Gambia rivier is nogal breed, maar morgen moet alles smaller worden. Op naar de volgende plaats/plek.
----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com