zaterdag 31 december 2011

14e Dag.

Man man man, toen we gisteren bij daglicht onze hoofdjes buiten staken werd ons voorgevoel tijdens de slapeloze nacht bevestigd. Huizenhoge golven met schuimende toppen die sissend breken. Een ongewone ruwe zee gezien de windsterkte. De zee was woest dus die lieten we mooi in zijn eigen sop gaar koken. Wij bleven de hele dag lekker binnen, lezen en plafond staren. Buiten zitten was geen optie, de boot schudde dan teveel en de kuip werd geregeld getrakteerd op een golf. Zijgolven beukten ook hard tegen de boot, waardoor Vrijheid flink kraakte en steunde onder het geweld. Surft ze van een golf, dan voel je de hele boot trillen ondanks we gereefd zeilen. Zeker afgelopen nacht was het flink raak en kregen we zelfs een flinke golf in de kuip. Als voorzorgsmaatregel sluiten we 's nachts 1 luik van de ingang, deze nacht zelfs 2. Ook onze luiken van de bakken achterin hebben we van te voren dichtgeplakt met tape. Gelukkig maar. Tussen de luikjes perstte zelfs een beetje zeewater, anders zou het water zo binnenlopen met alle gevolgen van dien. Zoutwater, electronica en staal... jullie kunnen het zo raden.

Vandaag komen we ( en hopen we) als het goed is uit deze zone( waar een flinke tegenstroom heerst). Van de andere boten, die honderd mijlen voor ons zeilen, hoorden we dat zij ook deze rotzee hebben gehad en ze hierna in rustiger vaarwater kwamen.

Gisteren:'Erik, vandaag ga je niet vissen met deze zee'.... weer visverbod. Maar Ella mag wel brood bereiden, zelfs staat ze in de meest onmogelijke posities;-). We hebben steeds vers brood, geen vis. Een vers broodje elke dag doet toch wel deugd, net zoals vis zou doen. Een broodje, een blauwe plek. Net als met vissen;-).

Vandaag kunnen we zeggen:' Morgen hopen we de Suriname-rivier binnen te lopen'. We moeten rekening houden met het getij en zien op het laatste moment of het haalbaar is met de stroom mee te kunnen. Spannend!

Oud en nieuw vieren we op de Oceaan. We wensen iedereen een hele fijne jaarwisseling en alvast.......... een hele gelukkig en gezond 2012!

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com