woensdag 20 maart 2013

Leatherbackturtles bij Gran Riviere.


We hebben ze gezien. De leatherback turtles, wat een ervaring!
Dinsdagochtend arriveerden we om 03:00 uur en waren de enige op het strand. Geen gidsen, niks georganiseerd. Zo hebben we samen intens kunnen genieten hoe deze schitterende dieren hun eieren leggen.
In het donker liepen we over het strand en zagen in totaal 3 leatherback turtles uit zee komen. Het leken wel  rotsen die door de branding kropen. Een van hen was ongeveer 2 meter en moet meer dan 1000 kilo gewogen hebben!

Voor het verder verhaal klik hieronder.

Vreemd genoeg zijn ze schuw, want bij het benaderen konden we zien dat ze stopten en naar ons keken. Tijd om meer afstand te nemen. Niet veel later zagen we deze kolossen het strand op kruipen. Bij elke slag met hun enorme armvleugels verplaatsen ze steeds 10 centimeter en hoor je zwaar gekreun.
Omdat we veel gelezen hebben over deze prachtbeesten wisten we dat we geen foto's mogen nemen, omdat we ze dan zouden verjagen en ze waarschijnlijk niet meer terug komen.
Nadat we zagen dat ze een flink gat hadden gegraven met hun achterpoten, hebben we met een klein lampje gezien dat ze begonnen met eieren te leggen. Dat is het moment dat ze volledig in een trance verkeren en wij foto's konden maken. Wat een schitterend moment.
Op strand tranen de ogen enorm, die hen beschermen tegen het zand. Nadat ze ongeveer 100 eieren hebben gelegd beginnen ze met hun armvleugels en achterpoten te scheppen. Bij elke schep voelden we hun machtige vleugels op de grond slaan. Enorme hoeveelheden zand gooien ze naar achteren om hun nest te bedekken. Zelfs wij moesten oppassen niet bedolven te worden onder het zand;-).
Dit alles hebben we gade kunnen slaan op zeer korte afstand en hebben we ze zelfs aangeraakt. Hun schilden zijn enorm glad en hard.
Na ongeveer 2 a 3 uur zijn ze klaar met het leggen en hun nest te bedekken, waarna ze rondjes gaan draaien. Vervolgens kruipen ze weer richting de Oceaan om hun kroost achter te laten voor hun nageslacht.
Deze nacht was weer een van de hoogtepunten van onze reis. Onze inspanning werd eindelijk beloond.
Voor foto's klik op deze link.