woensdag 29 mei 2013

Dag 10.

Op dag 10 ( dinsdag) hebben we ons Soleeke aan het werk gezet en hebben 4 uren gemotord. Er stond een lange oceaandeinig met een spiegelgladde oppervlakte. Het leek wel een spiegelende golfveld. Mooi om te zien, al is zeilen dan onmogelijk. Totdat er rond de middag een zeer licht briesje kwam. Snelheid? Tussen de 2 en 4 knopen knopen, maar dan moet er veel getrimd worden. Vanacht was het een ramp, er was geen wind. de zeilen klapperen dan als een gek en de mast resoneert door Vrijheid. Het materiaal en wij kregen het te verduren. Wind komt er wel, maar wanneer.
Enkele boten die ongeveer 400 NM boven ons zijn, hebben beduidend meer wind. Zo'n 20-25 knopen met een rommelige zee. Deze wind zullen we morgen waarschijnlijk krijgen. Van een van de boten liep het tandwiel van het stuurrad vast en was stuurloos. Deze heeft de eigenaar zodanig weten te repareren dat hij met zijn automatische stuurautomaat kon sturen. Later op de dag heeft hij alles gedemonteerd en weer kunnen fixen.

Overdag konden we goed zien hoe Portugese oorlogsschepen zich verplaatsen. Boven de oppervlakte hebben ze een bolle roze driehoek. Deze kunnen ze intrekken zodat je een soort zeiltje ziet. Dit is echt waar. Vanmorgen was er eentje bij die het bolle roze driehoek inklapte en er een bordje tevoorschijn kwam met de tekst : Kapitein, van harte proficiat;-).

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com