vrijdag 24 mei 2013

Dag 5.

De positiebepaling van gisteren moet dag 4 zijn;-). Net toen we het bericht van gisteren verstuurden kwam er net zo vlug weer wind als dat deze weg viel. De golven bouwden meer op en we kregen meer wind. De golven zijn dan wel hoger maar ook breder, eigenlijk wel prima zo en we haalden een daggemiddelde van 130 NM. Dit terwijl de zeilen waren gereefd.
We kregen weer véél water over ons heen, dat is inherent het aan de wind zeilen. Maar nu stroomde er ook wat water bij de ingang binnen, waardoor we de garage ( schuifdeur) gesloten hielden. Inmiddels is wordt het wat koeler, zo'n 29,5 graad overdag;-).

Zoals eerder gezegd gaan we het zaterdag rustiger krijgen. Via de SSB vragen we per email zgn gribfiles aan. Onze SSB is aangesloten op een soort modem die tekst omzet in geluid en het berichtje zo via de zender verstuurd.
We selecteren een gebied op de oceaan waarvan we later per email een bestandje gestuurd krijgen waar de windveren op staan zodat we de windrichting en windsterkte kunnen zien. Afhankelijk van de grote van dit gebied kunnen we enkele dagen vooruit kijken. Om een groter gebied te kunnen bekijken, zoals waar de drukgebieden liggen, vragen we een fax op. Deze kaart geeft een vele grotere gebied op waar wij nu al kunnen zien dat er een lage drukgebied bij NL hangt. Slecht weer dus met heel veel wind.
Je kan deze ook per internet opvragen. Stuur maar eens een email naar: weather@mailasail.com en plak de navolgende tekst bij onderwerp in deze email: PYAA11.SMALL.TIF en laat verder alles leeg.
Je krijgt dan automatisch een bericht terug met een bestand waar het huidig weerkaartje wordt weergegeven;-). Zo'n kaartje zien wij dan per fax.
Wij bepalen dan onze positie en kunnen zo onze koers uitstippelen om uit de kern van het oog het hogedrukgebied, waar totaal geen wind in zit, te blijven en met de klok rond deze kern richting de Azoren te gaan. Zo hebben we de wind mee.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com