vrijdag 17 mei 2013

Druk met het voorbereiden

Het voorbereiden voor de Oceaan-oversteek kost enorm veel tijd en energie, maar het begint op te schieten;-). De boodschappen zijn al aan boord, de hi-aspectfok heeft de zeilmaker gelukkig kunnen maken, de motor heeft een complete beurt gehad en zo zijn er tientallen klusjes meer die geklaard zijn.
Zelfs het zeeanker is geprepareerd en kan zo vrij vlug uitgegooid worden. Erik is hier 2 uren mee bezig geweest. Dan kan je je voorstellen hoe lang dat duurt op een bewegend schip met slecht weer. Aan een spruit, die aan de lieren bevestigd wordt, wordt een 6 meter lange ketting bevestigd die weer beschermd wordt door een dikke slang. Hieraan wordt dan ruim 100 meter lijn aan bevestigd waaraan het zeeanker ( een soort parachute) zit.
Het zeeanker moet ervoor zorgen dat bij slecht weer de neus van de boot in de wind en de golven blijft liggen zodat we een rustmoment aan boord hebben. Ook drift de boot zo nauwelijks zodat we ook niet teveel van onze koers wijken. Hopelijk hebben we het zeeanker niet nodig. Maar willen we het gebruiken dan kunnen we het gebruiken.

Rudi en Gagi zijn vanuit Puerto Rico naar St. Maarten gezeild om ons te bezoeken na elkaar een jaar niet gezien te hebben. We hadden en hebben heel wat bij te kletsen;-).
Nu de vraag. Wanneer beginnen we met de Oceaan-oversteek? We hebben ons al voorgenomen dat we gaan als we klaar zijn en dat zijn we nu niet;-).