woensdag 12 juni 2013

Dag 24.

Maandagavond kregen we nog een koudfront over ons heen wat gepaard ging met regen. En het is verdorie echt koud! Niet echt lekker. Geef ons maar zon! Het weer voor de komende tijd in NL en BE ziet er overigens ook niet geweldig uit. Delen we mooi samen het leed;-)
De golven stonden er gisteren overigens wel, zo'n 3 a 4 meter. Dit zijn de uitlopers van de storm van gisteren.
Ach nog maar 2 dagen en we liggen lekker beschut in Horta. Hopelijk is er een plaatsje voor ons vrij in de haven. Na het opruimen zullen we eerst een biertje drinken in de bekende café De Sport, waar alle overstekers bij elkaar komen. Maar we zijn doodmoe. 25 dagen op de Oceaan is lang en we nemen straks eerst de tijd om uit te rusten.

Toen we bovenstaande bericht getypt hadden kregen we dinsdag rond 11:00 uur UTC erg veel wind en de golven bouwden zich weer op. We kregen zelfs kruiszeeen die van alle kanten kwamen er er geen patroon meer in zat. Plotseling liep Vrijheid van haar koers af en moest met de hand weer op koers gelegd worden. De zee was een chaos en we zagen grote brekers op de toppen. De hoge golven waren ook stijl. Albycootje reageerde niet meer en daarom moest de electrisch stuurautomaat op de helmstok bevestigd worden. Bij controle bleek Albycootje 'ontmand' te zijn. Dat wil zeggen dat de vaan ( welke in het water zit) er niet meer aan zat. Een massieve aluminium pin van 2,5 centimeter doorsnede waar de stuurvaan aan bevestigd is, is door een golf compleet afgebroken! Op Horta zullen we een nieuwe maken of anders bestellen we er een.
De electrische stuurautomaat deed het goed en Erik heeft enkele uren, aangelijnd in de kuip gezeten om alles in de gaten te houden. De genua hebben we moeten reven ( kleiner maken) omdat Vrijheid meer dan 7 knopen liep en harder de golf af ging. Gelukkig hebben we alle voorzorgsmaatregelen gisteren getroffen, want er kwam nogal wat water in de kuip. De hoogst gemeten windsnelheid van een zeilboot in de buurt was 33 knopen (tegen 8bft).
En mocht de electrische stuurautomaat het begeven, dan hebben we alsnog een reserve klaar liggen. Tja, zo Hollands als dat we zijn;-).
In ieder geval nam de wind en de zee na 13:00 uur UTC sterk af . Vanaf die tijd kregen we het rustig en blijft het rustig. Ella hield zich goed al waren de golven weer een goede graadmeter.
Vanaf gisteravond motoren we. De wind is ingekakt, de zee is ook rustiger. Anders liggen we teveel te rollen en komen maar 2,5 knoopjes vooruit. Omdat we zeer spaarzaam waren met diesel hebben we die genoeg. Net als het water. Ongeveer is er 5 liter per dag gebruikt...... Dus morgen warm water en een lekkere warme douche in de kuip;-).

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com