donderdag 7 januari 2010

Koning winter regeert.


Het is alweer 7 januari en de winter domineert. Erik heeft per januari ontslag genomen omdat we 2 maanden willen gebruiken om nog aan de boot te klussen en om onze administratie te regelen. Het was een afscheid met heel veel lieve woorden. Bij het vele kussen en handjes geven keken we elkaar aan met waterige oogjes en wisten we dat we elkaar echt gaan missen. Vaak krijgen we te horen dat het knap is wat we gaan doen en dat we lef hebben. Eigenlijk vinden wij dat we bevoorrecht zijn om nu te kunnen gaan en niet als we met pensioen gaan. De vraag is dan of we fysiek in staat zijn om op wereldreis te gaan.



De planning was begin maart de trossen los te gooien, maar omdat het flink vriest en de weersvooruitzichten ook geen verbetering geven hebben we besloten om de huur van onze appartement voor 1 maand te verlengen (tot 1 april 2010). We hebben gewoon geen zin om gestressed te vertrekken. Momenteel ligt onze boot vastgevroren in de haven bij werf Stevens Nautical BV, omdat waarschijnlijk de keerkoppeling kapot is. Deze keerkoppeling was in 2004 gereviseerd, maar is waarschijnlijk als gevolg van de klap ( vakantie 2008) beschadigd. We hebben zo 2 maanden niks aan de boot kunnen doen. Niet dat we stilgezeten hebben, maar er moest nog e.e.a uitgezocht en geregeld worden. In eerste instantie wilden we alle gaten volledig dichten zoals de pensioenregeling, AOW, zorgverzekering ect. Nou, deze hoop hebben we mooi laten varen. De steeds veranderende regelwetgevingen en instanties die geen duidelijke antwoorden kunnen geven op onze vragen, hebben ons er toe aangezet zo goed en kwaad als we kunnen zelf oplossingen te vinden. De reis, wij en onze boot moeten ook goed verzekerd zijn en hier zijn we uit! Reizen per zeilboot brengt soms speciale risico's met zich mee. Veel verzekeraars houden er niet van als iemand zich per zeilboot buiten de territoriale wateren bevindt. De risico's zijn groter, en de eventuele reddingskosten hoger. Bij veel wereldreisverzekeringen is het dan ook uitgesloten. OOM global traveler is een goede reis- en zorgverzekering. Alle verzekeringen sluiten we af bij Datacominatie Yacht Verzekeringen BV, waar we hele goede ervaringen mee hebben.

De komende maanden kunnen we mooi uitslapen tot 8 uur............ We zijn vroege slapers, maar ook erge vroege vogels. Zo hebben we volle dagen die we kunnen benutten voor de voorbereidingen en kunnen we ook persoonlijke bezoekjes afleggen bij familie, vrienden en kennisen.