zondag 30 oktober 2011

1e dag Banjul.


Zoals gezegd was het laatste stuk ('s nachts) vermoeiend. Voorbij Dakkar zagen we allemaal zwakke lichtjes van vissers die grote fuiken bij een monding uit hadden staan. Kwamen we in de buurt dan gingen zaklampen van onverlichte vissersbootjes aan die onze richting schenen. Goed opletten dus bij nacht navigeren.
Wat ook vermoeiend is om met een paraplu in de kuip wacht te lopen. Enkele malen viel er een regenbui torretjes. Miljoenen torretjes gelijk die net als regendruppels op de buiskap vielen met hetzelfde geluid. Niet alleen torretjes vielen, maar er was ook een mix van oorwormen en sprinkhanen.
Geen pretje dus als al dat ongedierte overal kruip, zelfs op je lijf.......... Geen wacht voor Ella dus;-). Het dek zag zwart van de insecten.
De luiken dicht en een hor voor de ingang weerhield het meeste ongedierte.
Toen het licht begin te worden hadden we al 1 uur stroom mee bij de ingang van de Gambia rivier. Je ziet meteen meerder vogels en hebben hier onze eerste mooie pelikaan gezien. Hoe latere het op de dag werd hoe heter! Overdag 41 graden en in de boot 31 graden. We hebben buiten wat peentjes gezweet. Bij Banjul hebben we geankerd, rotzooi opgeruimd en de Q-vlag ( gele vlag) gehesen. Ons bijbootje hebben we opgeblazen en gingen richting een pier, waar iemand (Abraham) stond te zwaaien en wees waar we het bijbootje konden aanleggen.
Eerst heeft Abraham ons naar een kantoortje gebracht waar we euro's konden wisselen tegen Dalasis. Hierna hebben we een prepaidkaart gekocht om Nanda te belle dat we goed aan zijn gekomen. Onderweg zagen we echt van alles! Een echte cultuurshock. Het was zag letterlijk en figuurlijk zwart van het volk. Maar wat zijn ze aardig. Overal wordt je verwelkomd met woorden 'Welcome in Gambia' en geven ze je een hand. Over 1 week is het blijkbaar offerfeest en overal zie je geiten. Of ze staan in de zon te bakken of ze liggen vastgebonden op een kruiwagen ( hebben we een foto van). Maar nogmaals ...... de mensen in Gambia zijn super vriendelijk. Ook komen ze met vissersbootje bij onze boot om te vragen, vragen hoe het met je gaat en roepen hetzelfde;-) Welcome in Gambia.
Nu werd het tijd voor het inklaren. We wisten wel waar we moesten zijn ( met dank aan de AbelT) maar hebben Abraham als bootboy ' in dienst genomen. Hij wilde daarvooor niks hebben. Het was een regelrechte doolhof in de haven, maar gelukkig zijn alle kantoren dicht in de buurt.
Wij hebben blijkbaar geluk gehad met inklaren bij de Immigration en Customs. We hebben vele verhalen gelezen over corruptie en zeer trage bureaucratie. Binnen 2 uur waren we klaar en hadden een stempel met de juiste datum. Ook hier hebben we over gelezen dat ze verkeerde datums stempelen om aan een gift te komen. Bij de Immigration vroegen ze 500 Dalasi als transportkosten. geen probleem, maar we willen wel een recu.... oei, we moesten maandag terugkomen dan zou zijn baas dat wel regelen. Dus maandag gaan we terug omdat de Harbor Master vrij was een maandag weer begint. Bij Customs vroegen ze niks. Hebben jullie een scheepsstempel? Nee.... ook goed. Ook hierover hebben we gelezen dat ze moeilijk kunnen doen evenals een crew-list, die we ook niet hebben.
Nu het mooie..... ze wilden onze boot inspecteren en we liepen in escorte naar de pier. Waar ligt jullie boot? Wij wezen naar de Vrijheid. O, dan haal hem even en leg hem hier neer. Dat weigerden we omdat we daar geen diepte weten, niet weten wat er onder water op de bodem ligt. Daar keken ze vreemd van op en wisten er geen raad mee. Goed, dan varen we met jullie bijboot mee en inspecteren we de boot. Toen ze onze dinghy zagen vroegen ze hoeveel man erin kunnen. 3 volwassen...... en we stonden met totaal 7 man;-). Erik stelde voor 1 man van de Customs en 1 man van de Immigration mee te nemen en daar gingen ze mee akkoord. Het inspecteren stelde niks voor en na ze 1 koele cola hebben gegeven, kregen we de laatste stempels. En dit alles binnen 2 uur;-) Maandag een cruise permit kopen bij de Harbor Master, nog even langs de Immigration en we zijn klaar om verder te gaan.
We hebben nog geen internet, dus foto's laten nog even op zich wachten.
----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com