woensdag 2 november 2011

Vertrek Lamin Lodge.


Vanmorgen vroeg zijn we vertrokken vanuit Lamin Lodge richting Jufureh ( geboorteplaats van Kunte Kinte ROOTS). Gisteren hebben we weer een leuke dag gehad. We hadden in de ochtend afgesproken met Maamoet (fonetisch) die in De Lodge werkt om samen boodschappen te doen. Om vervoerskosten te besparen zijn we te voet door het Drop Lamin Village gelopen en hebben kunnen zien hoe mensen daar leven. Door iedereen worden we begroet, krijgen we een hand en lopen vele kinderen aan onze handen mee. Een hele leuke ervaring als je zoveel lachende kinderen ziet en de warme handjes voelt;-).
Toen we het dorp uitliepen zijn we in een taxibusjes gestapt ( 7 dalasi = nog geen 20 eurocent) en zijn naar Serekunda gegaan. Onderweg hebben we verschillende markten gezien, zowel groenten- als veemarkten. Je ziet geiten in allerlei standjes vastgebonden en zo werden ze ook op het dak van ons busje gesmeten. Alle geiten die hier nu lopen hebben komende zondag hun laatste levensdag gehad.
De mensen zijn echt overal zeer netjes en kleurrijk gekleed, ondanks dat ze echt arm zijn. We zien ook veel mensen met een stukje hout in de mond en dat schijnt hun tandenborstel te zijn.
In Serekunda hebben we, in een supermarkt, melk en cola ingeslagen zodat we voorlopig vooruit kunnen.
Ook de terugweg zijn we met een busje weer naar Lamin Village gegaan en hebben daar bij de locals pindakaas( met een beetje zand) kunnen kopen;-)))) In Gambia groeien groundnuts en soms maken ze daar pindakaas van. Mamoet heeft ons enorm veel verteld over de gebruiken van Gambia, die we hier niet allemaal gaan beschrijven. We zijn weer een ervaring rijker en genieten elke dag opnieuw van alle indrukken.
Zo zijn we samen in de middag wat rond gaan lopen en hebben een gedeelte van een natuurreservaat bezocht. Het stikt hier echt van de vogels, de ene nog mooier dan de ander. Zelfs hebben we meerdere soorten Toekans gezien. Het is hier een erg groene natuur.
Gistermiddag hebben we lekker in de kreek ( brak water) gezwommen wat een ( tijdelijke) heerlijke afkoeling gaf. Straks gaat dat niet omdat we in zoet water komen waar wormpjes zitten die onder je huid kunnen gaan nestelen. Na onze afkoeling hebben we genoten van een heerlijke maaltijd in de Lodge. Voor 10 euro eet je je buik rond met 2 drankjes. Zo hebben we nu eens de baobabjuice gedronken, gemaakt van de vruchten van de enorme baobabtrees.
Van de eigenaar van de Lodge hebben we kopie navigatie-kaarten gekregen, omdat we nu met onze digitale kaarten al over varen. Met alle informatie kunnen we nu wel een eindje de rivier op varen. Voor a.s. vertrekkers........ Bezoek eens de site van AbelT (www.abelt.nl) waar je zeer nuttige informatie vindt over o.a. Gambia.
Wat minder is, is de zengende hitte. 's Avonds koelt het wel wat af te koelen, maar we moeten in de kuip onder een geimpregneerde muskietennet slapen. We hebben het geluk dat de rugleuningen van de bank precies op de banken van de kuip passen, zodat we een heerlijk bedje ( 2.20 m lang;-)hebben. Zo slapen we echt in de natuur, met de geluiden van krekels en vogels.
Internet hebben we wel kunnen vinden in Lamin Village, maar we hebben geen zin om met de laptop te slepen, zeker niet met deze hitte. Op de foto's zal nog even gewacht moeten worden zodra we wel ergens internet in de buurt vinden.
Onderweg zijn we een half uuur vergezeld door tientallen grote donker grijze rivier-dolfijnen. Prachtig! Deze zijn wat rustiger en zeker zo mooi om te zien.
Tja, geen internet, geen foto's;-) We liggen nu voor Albreda, vlakbij Jufureh.
----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com