donderdag 22 december 2011

5e Dag

We beginnen met het leukste voor ons. Onze dochter Nanda is al een tijdje aan het lijnen en ze sport zelfs. Daar heeft ze altijd een gruwelijke hekel aan gehad. Ze was al flink afgevallen toen wij in augustus in Nederland waren, maar nu schreef ze dat ze totaal dik 30 kilo!!! afgevallen. Ons moppie weegt nu krap 56 kilo. Erg knap van haar.

Om ons heen zien we de Atlantische Oceaan, vliegende vissen en af en toe een stormvogeltje. 500 Nm van de kust! Moeten die beestjes dan nooit rusten? We zijn benieuwd hoe lang we deze acrobaten boven het water nog te zien krijgen. 's Nachts hebben we steeds een heldere hemel en zien miljarden sterren. 's Morgens zien we hoe door de opwarming van oceaan enorm mooie wolkpartijen ontstaan.

Gisteren hadden we een zeer rustig tochtje, nog minder wind met een iets wat hobbelige zee. Dat slaapt niet lekker, dat zit niet lekker en alles wat je doet daar doe je 10 keer zo lang over. Ella ziet eruit alsof ze een zwaar slachtoffer van een huiselijk geweld is. Bont en blauw. Als dat maar goed gaat komen;-). Ondanks alles voelen we ons zeer relaxed. Na enkele dagen kan je niet anders doen dan je er maar gewoon bij neer legt. Koers verleggen? Dat komt misschien morgen wel. Zeil bijzetten? Misschien morgen wel. Het is allemaal prima zo. We lezen veel, klussen wat aan de boot en voor we het weten is de dag om.
Albycootje had het zwaar gisteren. Voor de wind zeilen, met niet al te veel wind, is niet de ideale omstandigheid voor een windvaanstuurinrichting. De golven duwen de boot van links naar rechts en Albycootje moet het maar weer oplossen. Nu hebben we geprobeerd het contragewicht onder het blad iets met lood te verzwaren zodat vrijheid niet teveel zwalkt. We krijgen in ieder geval meer wind en dan is dit probleem ook opgelost.

De prioriteiten van onze reis zijn veiligheid, comfort en dan pas snelheid. Aan veiligheid is veel aandacht besteed, comfort daar moeten we zelf voor zorgen. De boot proberen we zo rustig mogelijk te laten zeilen. De snelheid is prima zo, maar als je onze koerslijn ziet lijkt het een potloodstreep die een klein kind voor het eerst zet;-).

We zijn de 15e graad noorderbreedte gepasseerd. Bij het westelijk passeren van elke 15e graad N kunnen we 'onze tijd' 1 uur terugzetten, het is hier nu -2 uur UTC-tijd. Elke dag komt de zon ongeveer 7,5 minuut later op en onder.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com