zondag 21 maart 2010

Kachel brandt.


Ons kacheltje hadden we al opgehangen tijdens de grote refit vorig jaar. Het betreft een Taylor's 79D kacheltje die op diesel brandt. Deze kachel verbruikt geen stroom en kan onder helling branden. Op forums hebben we gelezen dat dit kacheltje wel problemen geeft met het aansteken.
Zaterdag bezig geweest met het installeren van de tank en van de leidingen. Het tankje kan wel weggewerkt worden, maar wij hebben liever zicht op de manometer en het peilstokje van de diesel. Misschien niet de mooiste oplossing, maar zo kunnen we er makkelijk bij. Het tankje heeft een inhoud van 7 liter en de kachel verbruikt op de hoogste stand een kwart liter per uur.
Zondagochtend was het zover. Schoorsteen erop, diesel in de tank, 20 cc spiritus in de kachel gedaan en na het aansteken 1 minuut laten branden. Hierna wat druppels diesel erin laten lopen en het kacheltjes brandde meteen op diesel! Het kijkglaasje laat het druppelen van de diesel goed zien. In het begin rookte de kachel behoorlijk maar wel binnen in plaats van buiten. Na de kachel wat harder te laten branden zagen we een mooie blauwe vlam en de ringen binnen gloeiden mooi rood. Perfect!
Geen walmen meer binnen en ook niet buiten. In de kajuit was het binnen een mum van tijd 20 graden. Echt een aangename warmte en Ella wilde haar voeten opwarmen bij de kachel, maar viel als een blok in slaap. Het is allemaal best vermoeiend. Nog even en dan verhuizen we naar de boot. We zien er echt naar uit!