zaterdag 8 mei 2010

Portsmouth


Vanmorgen hebben we Brighton verlaten. Erg leuk om te zien maar we mogen weer
verder. Er stond een heerlijk briesje en de zeilen werden meteen gehesen bij de havenuitgang. Vrijheid ging richting het westen en meteen met een snelheid van 6 knopen. Eerst hebben we onze elektronische stuurautomaat getest en nu werkt hij perfect. Wat bleek, het elektronisch kompas was kapot. Afgelopen donderdag hebben we een elektronicazaak in Brighton bezocht en hebben tegen een monteur verteld wat er haperde aan de stuurautomaat. Een nieuw kompas dus a £88. Wel eerst afgesproken dat we hem mochten testen en bij niet voldoen….. money back. Met het monteren en de bedrading leggen waren we een dag zoet mee, maar hij werkt!
Richting de Solent was het weer typisch Engels cq Nederlands. Grijs en druilerig. Toch heeft dat onze pret niet kunnen drukken want Vrijheid was in haar sas en wij dus ook.
Omdat het elektronisch stuurautomaat aanspraak maakt op onze energiehuishouding hebben we die weer vlug geruild voor Albycootje. Hoe meer wind hoe beter zo’n windpilot werkt. Voor ons betekent dat erg veel rust. Koers uitzetten en gaan met de banaan. Onderweg zagen we drie jan van genten en 2 pinguins van dichtbij. Voordat we ons camera te pakken hadden waren de pinguins weer onder water gedoken en de jan van genten gevlogen…….. Wel erg mooi om deze vogelsoorten te zien.

Na 9 uren zeilen kwamen we bij de grote haveningang van Portsmouth. Wij als goede Nederlanders hielden mooi rechts ( kwam trouwens ook beter uit met de wind) en we zagen al een bootje snel onze richting uitkomen. Harbor patrol, wat nu weer……… Kennen jullie de regels van deze haveningang? Yes sir, we’ve a Reeds Nautical Almanac. Rap de andere kant op dan….. Soleeke moest weer wakker gemaakt worden zo tutterden we verder de ingang in. In het begin van deze drukke haven heb je erg veel ferryverkeer en zie je wat hovercrafts over het water stuiven. Vlakbij liggen wat haventjes om aan te leggen, maar daar hadden wij geen zin in. We hadden gelezen dat helemaal achterin bij Portchester een haventje moest liggen. De weg daarheen was smal en ongeveer bij laag water 2,5 meter diep. We kwamen langs een kasteel en zagen het haventje al liggen. De sluizen werden voor ons geopend en we liggen nu in Port Solent . Een superchique haven met weer privé doucheruimtes. Eerst hebben we alles weer opgeruimd en wilden gaan douchen en een Guinnes biertje pakken….. Totdat we de spulletjes op ons bed wilden opruimen. De matrassen voelde nat aan en we dachten aan een lek. Bleek dat er 2 blikjes cola gescheurd waren door een daar opgeborgen luik. Weer een les geleerd. Voordat we klaarwaren met alles te wassen en drogen was het alweer half 10.
Helaas kunnen we nu nog geen foto’s plaatsen. Als we een onbeveiligde router vinden is die nogal traag en verbreekt de verbinding steeds. We doen ons best en plaatsen er vlug wat foto’s bij.
Wat betreft de prijsvraag. We kregen antwoorden van 18 jaar tot net geen 50 jaar. Er zat er 1 goed antwoord bij en met hem drinken we onderweg nog wel eens een flinke neut..