donderdag 15 juli 2010

redding door de sterke arm.

Gisteren en vanacht hadden we veel 'last' van swell. Ergens op de Oceaan is het slecht weer die flinke golven veroorzaakt. De golven nemen wel af, maar je kan er aan de kust veel last van hebben. Omdat de boot heen en weer geschut wordt en je steeds je evenwicht moet zoeken, wordt je er flink moe van. Slapen wil dan ook niet altijd lukken.
Maar het weer is mooi en gisteren namen we een rustdag op het strand van het prachtig eiland Cies. Na eerst een korte wandeling te hebben gemaakt en uiteraard mooie foto's geschoten te hebben, zijn we gaan zonnekloppen ( Belse uitdrukking) op het witte strand. Tijdens opkomend water werden de golven steeds groter en rolden flink op het strand. Een Spaans gezinnetje hield het voor gezien op het strand en wilden met hun rubberbootje weer naar hun zeilboot gaan. Ja wilden, want een man en vrouw wilden het bootje de zee in. Een brekende golf sloeg het bootje om, sleurde het bootje met man en vrouw meters mee en sloeg ze weer met een smak op het strand. Een klein kind met opa en oma, die later met het zelfde bijbootje mee zouden gaan naar het zeiljacht, zagen het allemaal gebeuren en raakten min of meer in paniek.
Tijd om eens in actie te komen. Met de sterke arm hielp Erik de man het bootje in en bracht hem voorbij de brekers, waarna hij toch het motortje kon starten. Ondanks dat het motortje onder water geweest is.
Nu moest de vrouw met kind nog het bootje in, wat door de sterke stroom niet meteen lukte. Dat was trip 1, waarna de man weer terug kwam. De man zelf was ook geschrokken en durfde niet in de buurt van de brekers te komen. "Aqui" riep Erik die net voorbij de brekers stond en de man ging toch overstag en zo kon oma ook het bootje in geholpen worden. Dat was trip 2. Na nog een zelfde actie werd opa het bootje ingeduwd en konden ze weer richting hun zeiljacht gaan. Nog nooit hebben we zoveel 'Gracias' gehoord:-). Tegen de avond, terwijl wij ook weer in onze kuip zaten, haalden ze hun anker op en kwamen langs ons gevaren met de weer vele Spaanse bedankjes. Een typische 'hulp aan hen die deze behoeven-dagje' die zeer dankbaar en met een tevredenheidsgevoel werd afgesloten.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com