maandag 26 juli 2010

Wind tegen stroom bij Leixoes.

Vanmorgen wilden we vertrekken richting Aveiro. Dit is een haven zonder een marina waar je moet ankeren. en is 1 van de eerste havens in Portugal die sluit bij swell of harde wind. Zoals de berichten lieten zien konden we Aveiro zelf binnenlopen met opkomend water. Reeds Almanak adviseert zelf 1 tot 2 uur voor hoog water de haven binnen te lopen, dus kat in het bakkie.
Omdat vannacht de wind gedraaid was ( Oost) en de wind aardig aanwakkerde ( windkracht 5/6 bft) hebben we 's morgens de genua ( groter voorzeil) geruild tegen de fok ( kleiner en vlakker gesneden). Tjonge wat staat er momenteel veel wind in Portugal ! Meestal waait het hier 's morgens nauwelijks, maar 's middags wakkert de wind aan van een 6bft tot zelfs een 8 bft.
Vol goede moed hesen we het grootzeil en liepen met een aandewinds koers de haven uit. 6 knopen, niet slecht....... totdat we de haven uitkwamen. Vrijheid begon te hellen, liep daar zelfs 1 knoop sneller en vele korte rotgolven kwamen ons tegemoet . Echt, de ene golf na de ander klapte tegen de boeg en spoot als een fontein over Vrijheid. Hebben wij weer!
Op dat moment moet je een beslissing nemen. Of reven ( grootzeil kleiner maken) en uren blijven boxen tegen de zee of rechtsomkeer maken. Erik vroeg aan Ella: " Zullen we weer terug naar de haven gaan?" waarop Ella zei dat het geen verkeerde beslissing is. Hup, een overstag en weer richting de haven. Weer met 7 knopen, maar nu met de korte golfjes in de rug. Dat is veeeeeeel comfortabeler.
We waren blij dat we weer in de haven lagen.  Op zee was het slechts 18 graden en hier al 25 graden, dat scheelt een dikke jas.
Weer de boot ontdaan van zout en daarna zijn we naar het mooie strand in de buurt gelopen. Rond het middaguur werd het toch wel erg warm waarop we weer terug naar de boot gingen. Buiten was het daar 36 graden!!! en binnen lekker 28 graden. Morgen is het weer zo'n zelfde dag als vandaag en geeft windguru weer windkracht 5 op met windstoten van windkracht 7.
Voor het bedrag van liggeld ( € 13,75 per nacht) hoeven we het niet te laten om een extra nacht te blijven en wij voelen er ons prettiger bij. Gelukkig moeten we niks en mogen we ;-)

Ook hier heb je gestrande vertrekkers...... de foto geeft hiervan een beeld. Ook In Povoa de Varzim zie je zulke beelden. De ellende straalt ervan af. In onze ogen mag je het nooit zover laten komen.