donderdag 19 augustus 2010

Alvor


Met een dikke 5 bft zijn we vertrokken bij Sagres, waar we heerlijk voor anker lagen tussen kliffen aan een zandstrand. De bodem kan je hier, op een diepte van bijna 10 meter, gewoon zien. Kristalhelder dus en zeker 5 graden warmer dan de westkust! We hebben dus gesnorkeld en heel wat vissen gezien. Kleine overigens, dus niet te schieten met een harpoen. Er blijft dan weinig van het visje over.
's Nachts wilen we wel eens met een schijnwerper in het water schijnen en zien dan heel wat zeeleven. Of het zijn duizenden krabben of zoals nu vreemd visjes die in het kielzog van onze boot zwemmen. Het lijken kleine lichtgroene geepjes.

De rit naar Alvor was mooi. Een zeiltocht met veel wind, weer bezoek gehad van een groepje dolfijnen:-), zeer kleine golven en prachtig uitzicht op de mooie kliffen met strandjes. En??.........eindelijk eens geen mist! De hele trip aan de westkust konden we nooit de kust goed bekijken vanwege mist. Alvor is te bereiken via een zeeingang en heeft een hele kleine diepte. Uitgerekend met laag water en met de harde wind kwamen we aan. Net na de ingang, maar voor de zandbanken lagen meerdere bootjes te wachten op hoog water. Ons anker hebben we hier ook uitgegooid om eerst een nachtje te slapen en 's morgens weer verder te gaan. Ook stikte het er van de skite-surfers, dus niet echt verantwoord verder te gaan.
's Morgens rond 10 uur startten we Soleeke en wilden we naar de groene boei varen, dat ging goed:-) Hierna van de groene met een boog naar de rode, dat ging dus mis en kwamen we even vast te zitten. Nu liggen we voor Alvor tussen meerdere bootjes. Overigens het kan hier enorm druk zijn wat we lezen, maar we er is genoeg plaats.
Hier is het echt heel erg mooi. Mooie groenen natuur, vele vogels en een leuk dorpje met witte huisjes. Beter dan de grote steden Lagos en Portimauo die we van hieruit zien. Daar zie je enkel grote hotels en - appartementencomplexen. Niet zo ons ding allemaal.
Voor vertrekkers die ook Alvor aan willen leggen...... Bij binnenkomst vaar je recht naar de groene boei, die je rechts laat liggen. Je vaart hier omheen en recht naar de rode boei, die je links laat liggen. Je vaart dan in een rechterboog richting Alvor ( meer links blijven dus) en de diepte ligt ongeveer op 4 meter ( 3 uur voor hoog water). Gaat overigens erg goed!
----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com