zaterdag 7 augustus 2010

Lissabon


5 Augustus was het dan zover. Met opkomend tij en windkracht 4/5 vlogen we enkel op de fok met 6 knopen richting Lissabon. De brug over de Taag liet zich al vlug zien en het immens groot beeld Cristo Rei verwelkomde ons met open armen (foto 5). Na eerst de torre van Belém ( foto 1)en het monument to the Discoveries( foto 2 t/m 4), van het perfect bouwjaar 1960:-), aanschouwd te hebben, voeren we onder de brug Ponte 25 de Abril door. Het verkeer en de wind maakte een geluid dat veel doet denken aan een zwerm bijen, maar dan heel hard.

We hebben Doca de Alcantara aangedaan. Deze haven ligt tegen het centrum van Lissabon aan en kost zeker niet veel. Wij betalen bijna €19 per nacht ( wel zonder internet). Eigenlijk is het maar een saaie haven en ligt achter een grote scheepsdok. De brug hoor je hier niet, maar wel de steeds overvliegende vliegtuigen en het laden en lossen van grote containerschepen. Tja, we wilden enkel Lissabon 2 dagen bezoeken en dan weer vertrekken.
Het centrum van Lissabon viel ons tegen. Om de honderd meter zie je een zwerver. In tegenstelling tot andere steden zie je om de 50 meter een politieagent. Om de 25 meter probeert een drugsdealer zijn handel te verkopen. Ze roepen: hasj, coke en laten hun koopwaar, wat ze in hun handen hebben, even vlug zien. Zeer ambetant en na duidelijk te kennen te hebben gegeven geen interesse te hebben druipen ze af. Heel verstandig.
Dan heb je om de 5 meter een toerist lopen met een camera in zijn handen. In elke straat waar je loopt zijn ze bezig met onderhoudswerkzaamheden. Eigenlijk onbegonnen werk als je goed rondkijkt. Probeert een tapasbar ons nog een poot uit te trekken door een onbeschofte rekening te presenteren van € 44 voor 3 glazen bier, 1 schaaltje met 4 gamba's en 1 schaaltje schelpdieren. De niet bestelde brood, olijven en ham hebben we niet betaald. Nee, geef ons Porto maar..........
Gisteren hebben we het groot aquarium bezocht (Maanvis foto 6 en zeeotter foto 7) en vonden we zeker de moeite waard. Bij Alcantara stapten we op de trein en 2 haltes verder wilden we met de metro verder gaan. Voor €4 per dag koop je een openbaarvervoer dagkaart. Tram, metro, bus en een lift is inbegrepen. Met ons kaartje konden we het station niet uit en vroegen om hulp aan aan conducteur. De ticket is niet voor treinen bestemd kregen we te horen. Hij moest er om lachen en liet ons netjes een poortje door lopen. Wisten wij veul;-).
Het was gisteren tegen de 40 graden, snikheet dus:-). Wat ga je dan doen? Winkelen in een overdekt centrum met airco.
Morgen vertrekken we hier en gaan we weer richting Cascais, maar daan voor anker. Even de rust opzoeken en daar willen we lekker gaan zwemmen in schoon water en zonnen (foto 8)