vrijdag 13 augustus 2010

Sines


Zie filmpje onder fotomap: Dolfijnen voelen Vrijheid.

Van het bunkeren is nog niks van terecht gekomen. We stonden lekker om 7 uur op en hebben eerst eens rustig ontbeten. De wind was inmiddels goed aangetrokken en de temperatuur daalde tot 24 graden. Goed weer om eens lekker te klussen.

Klik hieronder op meer lezen!

Ons toilet hevelde, als we vergaten de toevoer af te sluiten liep het water over de rand van de pot. Gelukkig bemerkten we dat tijdig en konden zo de schade beperken en alles op tijd drogen. Nu zit er een antihevelbocht erop en is dit probleem opgelost. Ook bleek de wc niet goed door te spoelen. Er bleek er een prop kit in de aanvoer te zitten. Nu spoelt de wc liters water door:-) en riekt niet meer.
De kotterstag hebben we ook geplaatst ( 2e voorstag) met daarop een werkfok. Als het te hard waait rollen we de genua in en hijsen de werkfok. Deze is kleiner en is veel vlakker.
We hebben een hydrofoorsysteem voor de watervoorziening. Soms lekte de boiler wat water en daarom schakelden we het systeem enkel in als we water nodig hadden. Bij een klem van een t-stuk bleek te lekken dus de slang hebben we vervangen . Nu werkt dit ook weer prima.
Omdat de boot wel eens aan de landvasten ( lijn waar de boot mee vastligt) wil snukken hebben we er een stalen landvastveer tussen geplaats. Dat scheelt enorm veel en maakt het leven aan boord aangenamer. Van Sietse kregen we de tip om aan de snubber ( lijn die je aan de ankerketting vastlegt om de ankerlier te ontzien van trekkrachten) een rubberen landvastveer tussen te plaatsen zodat de boot ook rustiger achter het anker ligt. Dit gaan we zeker doen.
Tijdens het klussen werden we aangesproken door een overbuurman die vroeg of wij de weerberichten wisten. Hij moest vandaag met zijn vrouw en 3 kinderen naar Lissabon, 60 Nm naar het noorden dus. We vertelden hem dat het vandaag 7 bft zou gaan waaien en de golven op zouden lopen naar 3,5 meter. We gaven hem de tip overmorgen te gaan omdat het dan rustig is op zee. Nee, hij moest vandaag gaan. We zagen ze vetrekken en een uur later weer binnenkomen. De vrouw leek in een shocktoestand en stond als een zombie op het deks naar beneden te kijken. We vragen ons dan af waar ze in godsnaam mee bezig zijn! Achteraf bleek dat hij een afspraak had in Lissabon en deze verzet heeft………..
Laat in de middag waren we klaar met klussen en zijn we naar het centrum van Sinus gegaan. Een heel leuk gezellig klein dorpje met vele restaurantjes/cafeetjes. Op een terras zagen we mensen kleine slakjes ( caracois) eten….. tja, we wilden mee doen aan deze massamoord en hebben een schaal besteld. Je pakt zo'n slakje en ziet zijn lijfje met sprietjes uit het huisje steken. Je prikt het lijfje los met een cocktailprikker, zuigt het beestje uit zijn slakje en eet hem op. Ze zijn heerlijk;-)
Sines is de geboorteplaats van Vasco da Gama en dat komt overal weer terug. Elk winkeltje, elk bootje en elke straat heet wel Vasco da Gama. Er bleek van 16 juli tot 15 augustus een feest te zijn in dit dorpje. Eindelijk een feest zonder toeristen, maar enkel de Portugezen zelf. 's Avonds hebben we ons daar tussen gemend en rondgekeken. En zien eten doet eten, maar de gerechten zijn wisten we niet. Dan maar vragen in ons knullig Portugees en een man liet ons zien wat het allemaal was…… Heerlijke inktvisstukken en koude gefrituurde vismoten. Nog 2 halve liter glazen bier erbij, lekkere fadomuziek en we waren slecht € 15 kwijt. Zo zie je maar dat je voor minder geld ook heerlijk en gezellig kan eten.
----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com