woensdag 20 oktober 2010

Jong geleerd, oud gedaan.


Wanneer ben je en voel je je oud om per boot rond te reizen? Neem nu eens deze mensen, Gerrit en Frieda. Zij zijn met hun motorjacht HOUDOE, Grand Banks 36 Ft, 15 jaar onderweg en hebben al heel wat meegemaakt. Je merkt het niet aan hen, maar ze zijn respectievelijk 78 en 77 jaar. Hoezo achter geraniums zitten? Elke ochtend zien we Gerrit op zijn fietsje brood halen en nadien zitten ze lekker in het zonnetje te ontbijten.
Ze genieten enorm van elkaar en met elkaar en gaan vanuit Agadir richting de Canarische Eilanden om hun dochter te bezoeken die daar woont.

Vandaag wilden we samen met Rene en Paulien een tweedaagse Saharatocht maken, maar we hebben hiervan toch maar afgezien. Vrijdag middag vertrekken we voor de oversteek naar Isla Graciosa, een eiland boven Lanzerote, en willen nog wat klussen en zeker uitgerust vertrekken.
Om een en ander te compenseren zijn we met een petit taxi naar de oude Kasba gegaan, die op een heuvel ligt van ongeveer. Van hier uit heb je een prachtig uitzicht over het 'nieuwe' Agadir. In 1960 heeft een aardbeving alles verwoest en zijn de gevolgen nog steeds waar te nemen. Boven de ingang van de kasba prijkt nog steeds een Nederlandse opschrift in wit marmer: "Eert de koning en vreest god - 1746". De berg is met deze tekst in het Arabisch verlicht.

Ondanks een soms smerige omgeving is Marokko ons erg goed bevallen. We hebben het bezoek aan dit moslimland zeker niet willen missen. De sterke contrasten tussen arm en rijk hebben ons laten zien dat we het zo slecht niet hebben in Nederland. Maar........ Nederlanders kunnen nog veel leren van de extreme vriendelijkheid van de Marokkanen. We hebben genoten!