zondag 3 oktober 2010

Mohammedia-Jorf El Lars-Safi.Na wat rondgeneusd en gezwommen te hebben in Mohammedia zijn we vrijdag in de middag samen met Rene en Paulien vertrokken richting Essaouira. De bedoeling was in 1 stuk door te varen, maar de hobbelige zee heeft eten in het roet gegooid. Paulien werd zeeziek en Ella voelde zich ook niet helemaal lekker. Een reden om ons plan te wijzigen en ergens een haven aan te doen. Na middernacht besloten we El Jadida aan te leggen. De Viskus lag al een eind voorop en ging polshoogte nemen of deze haven in het donker aan te lopen is. Voor de ingang hoorden ze flinke brekers en de diepte was slecht 3.10 meter. Een reden dus om om te draaien en verder door te gaan naar Jorf El Lars, een commerciële haven. Normaal zouden we nooit 's nachts een onbekende haven binnen varen, maar Rene en Paulien hebben echt een bult zeilervaring waar wij op vertrouwen.

 Jorf El Lars is een grote commerciële haven die gemakkelijk aan te lopen is. In de buurt van de Port Control hebben we onze boten tegen een sleepboot aangelegd. Onze scheepspapieren moesten we daar afgeven en zo konden we eindelijk slapen ( het was al weer 5 uur in de ochtend). Rond half 9 kregen we weer alle autoriteiten op de stoep. Weer alle papieren ingevuld en we hebben ons liggeld betaald…….. € 2,40! Er was een compleet dossier van ons opgemaakt. Van de politie kregen wij te horen dat binnen de haven een winkeltje is waar ook ze bier en wijn verkopen. Dit is niet tegen dovenmansoren gezegd en we hebben weer drank in kunnen slagen.
Als je rondloopt daar zie je van alles. Kopersulfaat ligt op de grond en er groeit werkelijk geen sprietje gras. De chemische geuren komen je tegemoet en het roet van de tankers laten een zwart laagje na op onze boten. Een commerciele haven is hele ervaring en ook hier iis edereen weer onvoorstelbaar vriendelijk en behulpzaam.
Overdag hebben Paulien en Ella brood gebakken met onze broodbakmachine en Rene en Erik hebben de halfwinder van Vrijheid eens opgehangen. Deze hebben we nog niet gebruikt. Verder heeft Rene enorm veel technische tips meegegeven waar we hun enorm dankbaar voor zijn. Onze rugzakjes worden zo aardig gevuld.
Rond 4 uur moest de sleepboot, waar we aan vast lagen, de haven uit en werden onze trossen zonder pardon losgegooid. Echt zo van: zoek het maar uit. Dan maar weer een andere sleepboot aangelegd en na een uur moest deze ook weer uitvaren. Zo zijn we 4 keer verkast! Uiteindelijk heeft de Viskus het anker uitgegooid en zijn zo tegen elkaar gaan liggen. Ella had lekker eten gekookt en Paulien heeft heerlijke slade klaargemaakt. Onder het genot van een wijntje werden alle oogjes steeds en steeds kleiner……… Bedtijd dus.
Vanmorgen zijn we om half 8 vertrokken en zijn onderweg richting Safi ( geen wind dus op de motor). De weersberichten laten een zware depressie zien ten westen van Spanje/Portugal en enkel dagen hierna ontwikkelt zich hoger een zwaardere storm. Hiervan zullen we zeker een staartje krijgen, dus voordat we oversteken ( met Rene en Paulien) naar de Canarische Eilanden wachten we eerst beter en veilig weer af.
----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com