vrijdag 8 oktober 2010

Safi-EssaouiraSafi is een enorm leuk plaatsje dat we uitgebreid bezocht hebben. In de haven hebben we Abdu leren kennen die ons de Medina heeft laten zien. Een vriendelijke man die niet om geld of goederen schooit. We werden door donkere steegjes geleid die ons in de Fatamorgana van de Efteling deden wanen. Het was in ieder geval prachtig en hebben veel ambachten kunnen bekijken. Ella wilde graag een katoenen Jelleba ( Marokkaanse jurk) die moeilijk te verkrijgen was. Abdu heeft zijn stinkende best gedaan om ons te helpen en zelfs met behulp van andere winkeliers zijn we geslaagd. Ella heeft, na goed te hebben kunnen onderhandelen, een erg mooie Jelleba:-). Het was leuk om te zien dat Abdu overal flink voor ons heeft afgepingeld en hebben hem voor dit alles wat bier, sigaretten en 40 Dirham gegeven. Na fruit en 200 vishaken te hebben gekocht hebben we ons heerlijk laten verwennen in een Hamman voor slecht 40 Dirham per persoon ( nog geen € 4).

Dinsdag wilden we rond 9 uur vertrekken om bij daglicht Essaouira aan te lopen. Door de (ergerlijke) bureaucratie konden we 3 uur later dan verwacht pas vertrekken. Marokko heeft per 1 oktober voor alle commerciële havens prijzen vastgesteld die zelfs horen zijn dan de luxe marina’s. Je ligt dan tegen sleepboten aan en hebt geen enkele faciliteit. Boten groter dan 10 meter betalen 250 Dirham!!! Wij de helft;-). Met daarbij het geschooi van het personeel raden we andere vertrekkers de commerciële haven van Safi sterk af!De trip verliep erg goed. Veel wind en brede golven zorgden voor een snelheid van gemiddeld bijna 7 knopen per uur. Onderweg dachten we een zwerm zwaluwen te zien vliegen boven de oppervlakte van het zeewater. Na een tijdje doken ze het water in………. Vliegende vissen dus, dat was even onwerkelijk te zien.

Met flinke swell liepen we de haven van Essaouira binnen en liggen hier nu met een rij van 4 dik aan een zware sleepboot. Het gaat hier best tekeer en we hebben weinig kunnen slapen door het gesnuk en gekraak van de lijnen. Vandaag gaat de sleepboot weg en gaan wij aan de buitenkant liggen omdat wij het lichtst wegen. Wat zullen we slapen! Slapen?? De weersverwachtingen geven tegen het weekend golven aan van zeker 6 meter! De haven zal dan gesloten worden en we zullen ons klaar moeten maken voor nog meer geschommel. Gelukkig zitten we hier allemaal in hetzelfde schuitje en kunnen we elkaar helpen. In ieder geval blijven we hier en willen we eerst goed uitrusten voordat we naar de Canarische Eilanden gaan.

Essaouira is toeristisch, erg toeristisch. Lopen we langs een terrasje en wie zien we daar zitten………. Wil Meijers, de vroegere baas van Erik. Hij wist van onze plannen en hebben even gezellig gebabbeld. Verder lopen horden toeristen lopen rond en de winkeltjes zijn voorzien voor hun kooplust. Voor ons was het wel weer even wennen. Dit is dan wel Marokko, maar niet de Marokko die wij gewend zijn. Het heeft wel als voordeel dat we hier niet vreemd aangekeken worden en de prijzen zijn ook flink aangepast aan de toerisme. Gelukkig kennen we de waarde van sommige goederen en kunnen we in de soeks goed boodschappen doen.