donderdag 10 november 2011

Alweer apen en een hippo.


De eerst keer dat we op anker lagen bij Sea Horse Island, hoorden we vele vogels. We hebben weer het geluk gehad een hippo, baboons en een kleinere apensoort te horen. Dit hadden we niet verwacht;-). Ook hoorden we muziek in de verte wat leek op een disco???
De avond bleef heel lang warm, maar 's nachts koelde het af naar 25 graden. We hadden het zo koud dat we onze slaapzakken, een welkom kerstgeschenk van Erik zijn werkgever, tevoorschijn haalden. Dat sliep zo heerlijk buiten;-).
Vanmorgen haalden we het anker om 7 uur op omdat de boot draaide en dus het getij keerde.
Elephant Island hebben we nu aan de noordzijde genomen, de heenweg zuidzijde. De noordzijde is vele malen mooier. De mangrove is anders en je ziet tientallen kleinere apen in bomen zitten en klimmen. De pilot beschrijft dit stuk als een Afrikaans jungle. Hier liggen trouwens ook geen vissersnetten.
Wat verderop kwamen we langs Bambatende waar een grotere pont de oversteek verzorgt naar de overkant, Yelitenda. Deze pont verzorgt de verbinding van Senegal naar Senegal en naar Guineau Bissau. Deze pont wordt echt volgepropt met mensen, auto's en zelfs bussen. Er varen ook kleinere bootje voor enkel personen. Hier hebben we voor de eerste keer gezien dat mensen reddingsvesten aan hebben.
Eindelijk zijn we een zeilboot tegengekomen ( Nederlands sy Dikke Duyff) met toebabs. Ze zwaaiden wel, maar onze oproep per marifoon werd niet beantwoord. We gaan verder, hebben bijna 6 uren stroom meegepakt en de rest tegen. Dat alles op de motor. Na 90 Nm richting zee wordt het iets aangenamer, slechts 38 graden maar niet meer die drukkende hitte.
We wilden naar Mandori Creeck, wat beschreven is als een aanrader. We zijn deze kreek zeker een halve mijl opgevaren en het stroomde daar hard ( tegen met 2,5 knp), 1 grote modderstroom. Weg dus! We liggen nu in de buurt van Tankular, ten zuiden van de rivier, waar geen modder stroomt.
We hebben meerdere plaatsen bezocht, zowel op het vlak van cultuur als natuur in Gambia. Het laatste kan ons meer inspireren, vandaar dat we graag in de natuur ankeren. Er waren nog meer plaatsen die we konden bezoeken, maar vele plaatsen worden als erg rustig omschreven of zelfs afgeraden. Waarom zouden we deze plaatsen alsnog bezoeken? We hebben 240 NM (445 km) gevaren op de Gambia River, de komende dagen doen we het rustiger aan;-). Bitang is nog wel een plaats die we willen bezoekn voordat we naar Lamin Lodge gaan.
----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com