dinsdag 8 november 2011

Een fantastische nacht


We hadden al geschreven dat we tussen de nijlpaarden lagen. Tegen schemer werden ze toch wat nieuwsgieriger en kwamen ze toch op een kortere afstand kijken. We hoorden rondom onze boot verschillenden hippos' op enkele tientallen meters snuiven, knorren en grommen. Een onvoorstelbaar hard geluid. We hebben echt genoten van deze ervaring. De hele nacht hoorden we ze knorren, een tevreden geluid.
Vanmorgen hoorden we de hippo's op het eiland. Waarschijnlijk om hun buiken aan te vullen. Ook hoorden we nu enkele groepen baboons roepen. Je hoort eigenlijk van alles, duizenden vogels en krekels. We boffen maar;-). Wat later zagen we weer koppen in de verts boven water en hippo's keken onze kant op. Tijd om plaats te maken voor deze prachtige dieren en we gingen verder richting Kuntaur. Daar aangekomen zagen we vele vervallen fabrieken, hallen en woningen. We kozen er voor om verder te gaan naar Baboon Island, een natuurreservaat van Gambia. Daar zijn bijna 100 chimpansees uitgezet die bevrijd zijn van stropers. Je mag de 5 eilanden niet aanleggen en ook niet de denkbeeldige middenlijn van de rivier passeren. Bij het eerste eiland zagen we alweer 2 hippo's liggen van een kleinere soort:-). Nu liggen we bij het grootste eiland en hoorden in de nabijheid heel wat chimpansees die aan het vechten of spelen waren. Weer een prima ankerplaats, waar we een nacht gaan genieten.
Tegen de middag kregen wij bezoek van rangers die toezicht houden. We mochten hier niet ankeren!!! We hebben bij aankomst van de Ports Authority in Banjul documenten gekregen waarin de regels zijn weergegeven, maar er wordt niets vermeld over het verbod te ankeren. Daar wilde Erik wel eens een schrijven van zien. Tja, die hadden ze niet. De chef werd gebeld, maar die kon geen duidelijkheid geven. Na een best wel leuk gesprek, want het welzijn van dieren gaat per slot van rekening voor, mochten we alsnog 1 nachtje blijven. Baboon Island is onze laatste plaats en morgen varen we weer de rivier af. Georgetown is wel niet ver van hier, maar wij genieten liever van de natuur en gaan rustig richting Lamin Lodge.
We zijn nog vergeten enkele ervaringen van Kudang Tenda te beschrijven. Kinderen die lastig zijn of de hele tijd jengelen worden rechtgezet of door ouderen of de ouders. Hoe dat gaat? Er wordt een tak van de grond geraapt, kindje wordt gevangen en krijgt gewoon zweepslagen. Niet veel, maar toch krijgen sommige flinke petsen.
Onze feestmaaltijd van gisteren was een klein gedeelte wat de vrouwen in het drop bereiden. Ze noemen pasta 'couscous' en het duurt uren voor het gaar is. Het wordt in een grote pan op open vuur klaargestoomd. Kippen worden gevangen en hun kop afgehakt. In kokend water worden de veren geplukt en worden wat aangebraden in een open vuur. Nadien worden de kippen in stukken gehakt en verder gekookt.
Uren, maar dan ook uren zijn de vrouwen aan het koken in de zengende hitte. Gisteren hadden we een uitschieter van wel 44 graden! Dat is niet aangenaam meer.
Het eten kregen we in het hutje van Ibrahim opgediend op een schaal die op een omgekeerde emmer stond. Zonder bestek hebben we deze heerlijke maaltijd kunnen eten.
----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com