zaterdag 24 december 2011

7e Dag.

Gisterochtend kwam ik (Erik) mijn gelijke tegen en een vis die zijn gelijke ontmoette. BEET! De top boog, de lijn gierde van de reel. Geen moment twijfelen en de hengel uit zijn steun nemen. De rem op de reel. Rem? De vis trok verdekke door de rem heen. Wat later bedacht de vis zich en ging een gevecht aan. Ik kreeg oogkleppen op en kon enkel denken aan een grote vis. Nog nooit heb ik zo'n grote vis aan de haak gehad. Ella bleef nuchter en zonder ' commando's' trok ze de genua in, ruimde de kuip op, pakte de gaffel en de Lex Ratering-klophamer. Ik hoorde nog roepen;'Erik zitten, godverdomme' en gehoorzaamde. Met de rechterhand de hengel vast en de voet van de hengel in mijn lies. Niet te hebben, de vis trok veel te hard. De voet tegen een lier en met 2 handen vasthouden. Dat ging wel. Een geruk van jewelste aan de hengel, een hele grote vis. Je voelde gespierde taal door de lijn, zowel van de vis als van mij. Het voelde aan als een judogevecht waarbij geen van tweeen toe wil en kan geven. De vis won enkele meter en ik won weer enkele meters. 3 Meter achter onze boot zagen we een vin van een tonijn boven water, een toeschouwer? Ons toernooi duurde zo zeker 10 minuten en de kracht viel van de lijn. 2 overwinnaars, 2 sportievelingen. De vis heeft het aas uit zijn bek los weten te krijgen en gaf hem terug. Adrenaline bij beide;-). We hoopten nog op een afscheidssprong om de tegenstander te zien en samen te groeten. Helaas.

Overdag zagen we een zeetanker op een afstand van 4 Nm en hebben die opgeroepen. Het betrof een Russische tanker (Golden Victory, lengte 333 meter) en hebben hem gevraagd wat de weersvoorspellingen waren voor de komende 24 uur. Na opvragen, kregen we te horen dat we wind 4 Bft NO krijgen met windgolven van 1 meter en een swell van 3 tot 5 meter vanuit NW. Mooi, de voorspellingen komen wel overeen met onze gribfiles en de kaarten die we elke dag van Erik (sy Gabber) ontvangen. De tanker wenste ons; Happy Christmas, good fishing and all the best en wij hem natuurlijke hetzelfde;-).

Eigenlijk verloopt de reis fantastisch! Dus (schoon)moederke, maak je maar niet ongerust;-). We genieten van deze reis en voelen ons gelukkig. Gelukkig dat we met eigen boot zover gekomen zijn en al veel gezien en meegemaakt hebben, gelukkig dat we op eigen houtje naar Zuid-Amerika gaan. Wie kan nu zeggen dat hij vanaf een zeilboot in de oceaan gepist heeft? Of daar op dek de liefde bedreven heeft? Geloof ons, een wereld(s)ervaring;-).
Later in de middag veranderde het weer, zowel binnen als buiten. Buiten werd het flink bewolkt ( dus ook geen zonne-energie) en trok de wind aan. De zee werd bokkig, terwijl Vrijheid haar best deed langs golven te slalommen. Binnen werd het ook bewolkt en donderde het soms. Om de stomste kleine dingen, zoals het niet willen rijzen van deeg, flitste het. Toch nog brood willen bakken die nu dienst doet om vissen hun kop in te slaan. Gelukkig meer kleine depressies dan grote opklaringen;-).

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com