zondag 25 december 2011

8e Dag.

We zitten alweer een week op de Oceaan nu op een diepte van 6 kilometer. Je vraagt je wel eens af wat er zich onder de boot bevindt, even dan.
Een week en bijna op de helft. We denken morgen, 1e kerstdag, deze mijlmaal te bereiken.

Gisteren begon de dag rustig. Lekker windje en een rustige zee. 's Middags werd de zee ruwer en zag je golven opbouwen, de weersvoorspellingen gaven eind deze middag al een 6 bft op. Hoe later op de middag hoe harder de wind aan begon te trekken en Vrijheid kreeg vleugels;-). Elke avond hebben we ' een netje' met sy Kostat en sy Dikke Druyff. Kostat wist te melden dat ze deze middag tussen de 30-35 knopen hadden gemeten met uitschieters naar 40 knopen tijdens regenbuien. Ter info 32-35 een 7 Bft en vanaf 36 knopen een 8 Bft, storm dus. Dikke Druyff meldde wind gemeten te hebben van 25-30, met uitschieters naar 36 knopen. Tussen hen zeilen wij, zonder windmeter. We hadden al in de gaten in een dikke 6 Bft te zitten. Voor de wind goed te hebben, maar reefden toch de genua. Tegen de avond waaide het nog harder en werd de zee woester. We rolden de genua weer een stuk in. Tja, een enerverende kerstnacht en te hobbelig om het kerstboompje op te zetten.
De voorspellingen zeggen dat vanmiddag de wind echt afneemt, we wachten rustig af en nemen dan tijd om bij te komen. Het wacht lopen hebben we wel gedaan, 2 uur op 2 uur af. Vanwege windverandering hebben we Albycootje regelmatig 's nachts bij moeten stellen. De wind begon te krimpen waardoor we vervelende en bonkende golven tegen de boot kregen. Onze 2e storm, die we ervaren hebben met veel meer ervaring en zelfvertrouwen.
Hoe we ons voelden? Veilig al was Ella bang als ze buiten de golven zag en harde bonken van golven tegen de boot hoorde, begrijpelijk. Erik weet wat te doen en houdt de boot vrij rustig. Het gaat prima met ons. Hopelijk een rustige 2e kerstdag;-).

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com