zondag 29 januari 2012

Flesseneiland in Domburg.

In Domburg hebben we kennis gemaakt met medezeilers Sofie en Ed. Zij liggen hier al enkele jaren en hebben gewerkt aan hun zelfbedachte milieu-educatieve project: het PET-flesseneiland. Suriname barst namelijk van het zwerfvuil zoals plastic zakjes en bakjes en natuurlijk ook PET-flessen; die liggen overal in de berm. Daar lagen ze want Ed en Sofie hebben alle lege flesjes in de omgeving van Domburg verzameld en daarvan hebben ze een leuk eiland van 12x12m geconstrueerd..Van ruim 100.000 flessen hebben ze drijvers gemaakt, gebonden in een net en daarop is aarde gestort. Ondertussen is er een heus tuintje ontstaan met een ficus, een palm, bananen boom en een papaya boom. Erg leuk, op het eiland hebben ze een klein hutje gebouwd, hun woonkamer, de boot is afgemeerd langszij het eilandje.

De laatste dagen heeft het flink geregend. Als het hier regent valt het er met BAKKEN uit, ondanks dat het nu de ' kleine regentijd' is. Na een klein uurtje klaart het op en schijnt de zon weer.
Gisteren hebben we een stuk gewandeld en jawel..... we kregen een flinke bui over ons heen. Om een beetje droog te blijven stonden we onder een boom te schuilen. Niet veel later stopte een auto en vroeg een Surinaamse man of we mee wilden rijden zodat we konden schuilen in zijn huis. De man woont samen met zijn vrouw in Nederland en komen elk jaar naar Suriname om aan dit huis te werken. Hun droom is om dit huis zodanig af te bouwen om gehandicapte mensen onder te kunnen brengen. Nu zoeken ze betrouwbare Nederlandse mensen om toezicht te houden tijdens de bouw en hun huis schoon te houden tijdens hun verblijf in Nederland. Of wij interesse hebben? We mochten zonder enige kosten in het huis wonen. Een leuk aanbod, maar we hebben hiervoor bedankt;-).