zaterdag 14 januari 2012

Vrijheid op drift!

Donderdagochtend hadden we een afspraak bij de Nederlandse Ambassade voor de aanvraag van onze paspoorten. Hierna wilden we boodschappen gaan doen en onderweg ging de telefoon.Gelukkig hadden we onze telefoonnummer op onze site geplaatst. Of we terug wilden gaan naar onze boot omdat Vrijheid van het anker was geslagen en tegen een andere boot lag. Zo vlug als we konden haastten we ons naar Vrijheid en zagen haar tegen sy Tahira liggen.
De bemanning van sy Lola, sy Kostat, sy Dikke Druyff, sy Bo en natuurlijk van sy Tahira konden met vereende krachten de schade beperken. Vrijheid lag vast aan de ankerlijn van de Tahira en nu beide boten aan 1 anker. Na te hebben gewacht op de kentering van tij, kon Maarten (sy Lola) de lijn loskrijgen en konden wij Vrijheid opnieuw een stuk verderop ankeren met een zware Danford-anker van Kostat. Tot gistermiddag hebben we verderop op de rivier gelegen en durfden niet van boord.  De schrik zat er even goed in. Onze huis van anker geslagen en ook nog eens een andere boot geraakt. Gelukkig bleef de schade beperkt voor beide schepen. Dit wil je niet meemaken!
Later in de middag sloeg een Israƫlisch zeilboot van anker en 'zeilde' met hoge snelheid richting een steiger van de MAS. Gelukkig kon ook dit schip gered worden. De andere schepen hobbelden in het woelige water van de Suriname rivier ( zie filmpje).

Tegen de avond heeft toch iedereen de moed verzamelt om als dank een drankje op onze rekening te komen nuttigen in 't Vat.
Nu liggen we weer in de buurt van onze oude stek met nog meer ankerketting en iets rustiger. Mogelijk dat we binnenkort naar Domburg gaan. Daar heb je wel stroming, maar minder wind.