maandag 10 juni 2013

Dag 22.

Gisteren in de ochtend trok de wind aan en konden we niet doorzeilen met een 'melkmeisje'. Vrijheid schommelde 20o graden van links naar rechts met een snelheid van 7 knopen. Tijd dus om het grootzeil naar beneden te halen en verder te gaan op een uitgeboomde genua over bakboord. Dat scheelde enorm veel en dat is een knoopje snelheid inleveren waard. Ella doet echt haar best om te helpen, maar met stress gaan zeilwisselingen of andere handelingen niet altijd even gemakkelijk. De zee is een goede graadmeter. Een spiegelgladde zee ( die we zelden hebben) is totaal geen stress maar zodra het water begint te rimpelen, bouwt de stress op bij haar. Of dat makkelijk is voor ons beiden? Nee. Misschien hebben ze wel een boek van Dummy's; Leren omgaan met stress;-)
Gisteravond hebben we weer de weerfaxen binnen gehaald en deze geven aan dat de storm meer in onze richting komt en we daar mee te maken gaan krijgen. We luisteren ook naar een Amerikaanse weergoeroe die aan een Engelse boot in onze buurt aangaf dat ze maandagnacht tussen de 30-35 knopen krijgen, een storm dus. Dinsdag gaat de wind weer afnemen van 25 knopen naar lager. Een andere boot ( Gaia), ook in onze buurt, heeft contact met een Nederlandse weerman die een sms heeft gestuurd dat ze maandagnacht wind kunnen verwachten tussen 25-35 knopen. Een bevestiging dus. Lager gaan heeft weinig zin.
Maar goed, we hebben alles klaargemaakt voor het weer wat morgen komt. Het komt goed en de storm is maar van zeer korte duur. Vrijheid is er klaar voor en wij ook.
Degene die ons mailen vragen we dit even niet te doen ivm de beperkte mailruimte die we hebben. Vanaf woensdag kan dat weer. We houden iedereen op de hoogte via onze website. Donderdag komen we in ieder geval aan op Horta. Azoren, here we come.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com