maandag 2 januari 2012

16e Dag, we zijn er.

We zijn in Suriname! Eindelijk kunnen we weer lekker bij elkaar slapen;-).

Gisteren werd de zee rustiger en rustiger, eindelijk. We kwamen wel in ' squalls'. Dit zijn hevige regenbuien die ongeveer een half uur tot een uur kunnen duren en waarbij harde wind staat. Overdag zie je die aankomen. Donkere bewolking met een regengordijn, erg mooi te zien hoe een squall nadert. Met een flink gereefde genua liepen we tijdens een squall nog dik 7 knopen.
Tijdens een squall hebben we lekker in de kuip een douche gepakt, heerlijk. Ondertussen, tijdens zo'n loeiharde wind, vond een blauwvintonijn ( 50 centimeter) het nodig in het aas te bijten. Dat is nu eens avontuur om in deze omstandigheden een vis binnen halen;-). Blauwvintonijnen moeten heerlijk zijn! Enkele uren later hing een goudmakreel (Mahi-mahi) van weer een meter aan de haak. De ijskast staat weer aan;-), de komende dagen weer smikkelen en smullen.
(Vistip: Koop geen dure en te grote lures. Deze lokken enkel kanjers met als gevolg dat de lijn breekt en weg duur kunstaas. Je kan beter goedkope inktvisjes kopen tussen de 10 en 15 centimeter en grotere driehaken ( zgn. dreghaken) die altijd beter haken dan een enkele haak. Koop een bolletje witte en rode wol (deze kleurcombinatie trekt roofvissen aan) en knoop deze kleuren bij het inktvisje of maak er zelf 1 van enkel woldraadjes. Maak aan het uiteinde van de vislijn een wartel met daaraan een stuk van 30 centimeter staaldraad. Knoop hier het inktvisje aan vast. Gebruik zeker geen lood! Het aas moet drijven en soms onder water gaan. Geef zeker 50 meter lijn en vis gegarandeerd, succes.)

Deze Oceaanoversteek hadden we ons heel anders voorgesteld. Het was geen rustige passaat-oversteek waarbij je rustig in de kuip een boekje leest met een glas wijn erbij, van de zonsondergangen geniet en dat je uitgerust op eindbestemming aankomt.
We hebben erg veel wind gehad, zelfs een storm. Wind was het probleem niet, maar de zee. Die was over het algemeen zeer rommelig tot woest, zeker de tweede week. Die maakte het leven aan boord oncomfortabel, een rustige dag om even te relaxen zat er niet in.
Waar waren de dolfijnen? Gelukkig werden we in Suriname verwelkomt door tientallen dolfijntjes. Waar de walvissen op de Oceaan? Op stormvogeltjes na hebben we enkel water gezien. Op een gegeven moment werd alles saai.
Veel konden we overigens niet doen en moesten ons steeds fixeren, zowel staand als liggend. Bewegingen wennen op den duur wel een beetje, maar steeds verrast en gooit een golf je uit balans. Bonkende zijgolven die als mokerslagen op de boot slaan.
Ook de relatie onderging door deze omstandigheden een duurzaamheidsproef, net als bij Ikea waar door langdurig duw- en trekwerk kussens getest worden. Dan nog hebben we zonder noemenswaardige problemen gepresteerd de Atlantische Oceaan in 16 dagen over te steken. Voor ons een mijlpaal, een prestatie. Met name voor Ella, ze heeft heel wat angsten doorstaan.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com